Наслідки влучання уламків «шахеда» у столичному Солом’янському районі.

Є влучання в інфраструктурний об’єкт у Миколаївській області, пошкоджено зерносховище на Одещині, а також будинки у двох районах Києва й у Київській області. Столиця пережила третю атаку російських безпілотників за останні шість діб.

Як повідомляють ПС ЗСУ, в результаті бойової роботи збито 24 «шахеди» у межах Київської, Одеської, Миколаївської, Херсонської, Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей.
За даними Генштабу (на 22.12), за минулу добу на фронті сталося 95 боєзіткнень. Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що рф має намір продовжувати наступальні операції, зокрема навколо Авдіївки. Білий дім вважає, що російським військам буде легше проводити наступальні операції за низьких температур наприкінці січня та в лютому 2024-го.

У звіті Інституту вивчення війни зазначається, що ворог розпочав локалізовані наступальні операції по всій східній Україні в період «найскладнішої погоди осінньо-зимового сезону, намагаючись перехопити та утримати ініціативу, а не чекати сильних морозів». Аналітики припускають, що російські війська підтримуватимуть або посилюватимуть наступальні дії незалежно від погодних умов, як робили й минулої зими.

На думку координатора групи ІС Костянтина Машовця, на Донецькому напрямку командування противника продовжує свої спроби «успішно завершити» операцію з оточення Авдіївки, проте стикається на цьому шляху з певними складнощами. Передусім щодо підтримання динаміки та інтенсивності своїх атакувальних/штурмових дій одразу на кількох ділянках та напрямках. Для цього, з точки зору воєнної науки, потрібні свіжі, тобто більш-менш боєздатні формування, — полки, бригади або хоча б батальйони та роти, причому саме тут, саме зараз і протягом досить тривалого часу.

У цьому сенсі увагу експерта привернуло два повідомлення: «Командування противника запланувало переміщення 57-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) з Бахмутського напрямку на Авдіївський, у район села Мар’їнка...» та «Командування противника нарешті ввело у бій в Авдіївській промзоні підрозділи диверсійно-штурмової бригади «ветераны» зі складу «добровольческого штурмового корпуса» (ДШК)».

Машовець логічно запитує: навіщо переміщати з одного активного напрямку (а під Бахмутом зараз тривають такі самі інтенсивні бої, як і під Авдіївкою) одразу два формування бригадного рівня, адже з формальної точки зору під Авдіївкою і так зосереджено та розгорнуто цілком достатньо сил і засобів? Військовий оглядач вбачає дві відповіді: або для противника Авдіївка важливіша за Бахмут, або для виконання завдання з оточення Авдіївки знадобилися додаткові сили і засоби, щоб підтримувати темп операції, і ворог перерозподіляє їх на користь одних за рахунок інших.

«Під Авдіївкою ми зараз спостерігаємо спробу російського командування зберегти «заплановані» розмах та обсяг свого наступу. Зокрема, шляхом переміщення на цей напрямок додаткових, а головне більш-менш боєздатних формувань, навіть за рахунок інших активних ділянок та напрямків.

Але, думаю, незабаром вони зіткнуться зі ще однією жорсткою необхідністю — збільшити так звані оперативні паузи (маються на увазі проміжки часу між періодами активізації атак). Тобто періоди перегрупування їхніх передових підрозділів, безпосередньо залучених до участі в атаках та штурмах, почнуть зростати, так само як і час, необхідний на їх доукомплектування», — пише координатор групи ІС.

На цей момент російське командування вважає, що у нього поки що цілком вистачає сил і засобів, ресурсів та всього іншого, щоб вести наступ із «заданими параметрами» із бажаним темпом та розмахом. Але перші дзвіночки у сенсі зміни ситуації зовсім у інший бік уже пролунали, підсумовує Костянтин Машовець.

Тетяна Хитрик, дружина телеведучого Андрія Ковальського, розповідає про пережитий жах нічного обстрілу. У них пошкоджена квартира, розташована під технічним поверхом.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.