«Цього разу услід за флагманом чф рф, крейсером «москва», прямує великий десантний корабель «новочеркаськ», — підтвердив очільник Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. Він констатував: а флоту на росії стає дедалі менше!У вівторок Генштаб ЗСУ повідомив: протягом минулої доби на фронті відбулося 98 бойових зіткнень, сили оборони знищили щонайменше 1010 окупантів, 22 танки та... корабель. «Цього разу услід за флагманом чф рф, крейсером «москва», прямує великий десантний корабель «новочеркаськ», — підтвердив очільник Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. Він констатував: а флоту на росії стає дедалі менше!

Згодом у ПС уточнили, що російський «новочеркаськ» атакували крилатими ракетами з тактичної авіації близько 02:30, і відзвітували про нього як про знищений. Своєю чергою жителі Феодосії в окупованому росіянами Криму вночі повідомляли про гучні «салюти» над містом. Речниця сил оборони півдня України Наталя Гуменюк припустила, що велика детонація була спричинена не просто пальним чи боєкомплектом самого корабля, а, ймовірно, вантажем, який перебував на борту.

Деякі спостерігачі висунули версію, що уражений корабель чф рф міг перевозити дрони-камікадзе Shahed-136. Мовляв, тому так потужно вибухав. Аналітики кажуть: якщо на ньому окупанти й могли перевозити ударні БПЛА, то хіба що з території рф. Транспортувати «шахеди» безпосередньо з Ірану російський «новочеркаськ» не міг, бо Туреччина не пропускає через протоки Босфор і Дарданелли військові кораблі обох сторін.

До речі, це вже другий приліт по рашистському ВДК за час повномасштабного вторгнення. Перший завдано ракетними військами ЗСУ по рашистських кораблях в акваторії тимчасово окупованого Бердянська 24 березня 2022 року. Тоді «новочеркаськ» зазнав незначних пошкоджень, залишив гавань і пішов на ремонт у Севастополь.

За словами експерта Defense Express Сергія Згуреця, з початку великої війни «новочеркаськ» — це вже 22-й «200» чф рф. На його думку, чергове влучання у ВДК росіян свідчить про те, що їхня система ППО не здатна забезпечити охорону критично важливих об’єктів рф у Криму. Натомість Україна продовжує ефективно знищувати військову інфраструктуру окупантів на півострові.

За нічний феєрверк у Феодосії росія почала мститися з самого ранку вівторка. До полудня в Україні тричі оголошували повітряну тривогу... А у ніч на 26 грудня країна-терорист атакувала Україну 19 ударними БПЛА, 13 з яких знищили наші сили ППО. Є влучання по промисловому підприємству на Миколаївщині та об’єкту інфраструктури на Одещині.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.