В умовах війни ця цифра не зовсім реальна. Але Генштаб разом з МОУ погодилися на такий термін, сподіваючись на те, що інтенсивність бойових дій не збільшиться і за цей час зможемо підготувати людський ресурс для заміни тих, хто нині на фронті у надскладних і дуже важких умовах робить свою справу. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (на знімку) на першій від початку повномасштабного вторгнення прес-конференції, на якій прокоментував внесений урядом до Верховної Ради законопроект щодо нових правил мобілізації, дав оцінку ситуації на фронті та підбив підсумки другого року великої війни з росією.

За словами Залужного, у контексті законопроекту йдеться не про одномоментну мобілізацію, вона проводитиметься поетапно. Конкретні цифри називати не став — військова таємниця. «Збройні Сили воюють безпосередньо. Для того, щоб воювати, у них є Міністерство оборони, яке, відповідно, реагує на наші запити й займається задоволенням наших потреб, зокрема і в людях», — зазначив Головнокомандувач ЗСУ. Щодо відповідних законодавчих ініціатив, то Генштаб жодних документів до Кабміну і законопроектів не подавав. Втім, у складі робочих груп разом із представниками МО працювали й фахівці ЗСУ, які «стежили за тим, щоб не порушувався механізм, який застосовується у військовому управлінні безпосередньо бойовими діями, щоб на законодавчому рівні не було прийнято тих чи інших моментів, які б могли завадити діяльності військового командування».

Щодо змін у мобілізаційному законодавстві щодо відстрочок від служби та визначення непридатних до неї, то Залужний прокоментував: «Це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити. Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій».

Головнокомандувач ЗСУ не задоволений роботою територіальних центрів комплектування (ТЦК). Зізнався, що, маючи за плечима 30-річний досвід військової служби і 10-річний досвід війни, не хотів би там працювати... За його словами, якби ТЦК працювали так, як потрібно, тоді б не довелося сьогодні обговорювати законопроект про мобілізацію.

«Одна з моїх головних помилок це те, що я вважав, що та кількість втрат, яку ми завдали противнику навіть рік тому, може його зупинити. Така кількість втрат зупинила б будь-яку країну. Але не рф... Зараз на лінії зіткнення — гори тіл противника, які ніхто навіть не намагається забрати. Ось таке, на жаль, ставлення рф до своїх людей... Тому важко спрогнозувати, скільки ще необхідно завдати втрат для того, щоб усе це припинилося. Але вважаю, що це треба робити постійно, доти, доки противник не відмовиться від ведення бойових дій проти нашої країни», — сказав генерал Залужний. При цьому він констатував: на фронті триває досить потужне протистояння з використанням різних технологій.

«Наша офіційна позиція така, що ми захищаємо кожен клаптик нашої землі, кожен клаптик, але якщо ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом з камінням, із землею і з нашими бійцями, то життя наших бійців нам важливіше. Мар’їнка, яка трималася майже два роки, вулиця за вулицею і будинок за будинком знищена ворогом.

Станом на сьогодні наші війська ще залишаються у північній частині міста і підготували оборонний рубіж поруч із населеним пунктом, але я можу сказати, що цього населеного пункту вже не існує», — розповів Валерій Залужний.

Він переконаний: те, що наші сили відійшли на околиці Мар’їнки, не має викликати суспільний резонанс. Бо це війна. На жаль, вона така... І українські військові оборонятимуть Авдіївку скільки стане сил, але якщо їх буде недостатньо, то важливо зберегти людей.

«Нам дорогий кожен клаптик нашої землі — чи це Бахмут, чи Авдіївка. Ми оборонятимемо стільки, скільки у нас буде сил, щоб це робити. Якщо цього буде недостатньо, то краще зберегти людей. Звичайно, ми таке рішення приймемо і збережемо людей, а потім відвоюємо. Це все залежатиме від ситуації, і навколо цього не потрібно робити те, що здалеку нагадує якесь шоу», — наголосив Головнокомандувач ЗСУ.

Генерал запевнив, що військове керівництво, маючи дані розвідки і порівнюючи їх з інформацією від партнерів, робить усе, щоб адекватно реагувати на дії росії у наступному році.

«2024 рік не просто буде відрізнятися, він має відрізнятися, бо інакше на нас чекає те, про що я писав у статті (у листопаді в колонці для The Economist Залужний заявив, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут і переходить у фазу позиційної, а для прориву нам потрібні високі технології. — Авт.). Відповідно, ми ці проблеми знайшли, а ще знайшли уже десь 90% рішень цих питань, які потрібно буде обов’язково закрити, щоб у наступному році діяти ефективніше і найголовніше — зберегти людей. Над цим працюємо. З нами абсолютно погодилися наші партнери, які також цікавилися цим питанням. Тож можу вас запевнити, що наступний рік відрізнятиметься... Ми, принаймні, для цього усе робимо», — запевнив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Скріншот відео зі сторінки Генерального штабу ЗСУ у Фейсбуці.