Загалом, за даними Генштабу ЗСУ (на 03.01), на фронті за добу відбулося 57 бойових зіткнень. Сили оборони України ліквідували 680 окупантів.

Зокрема, на Авдіївському напрямку ЗСУ продовжують стримувати противника, який не полишає спроб оточити Авдіївку, та завдають загарбникам значних втрат. Тільки за добу знищено сорок одиниць ворожої техніки та склад боєприпасів. За інформацією командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександра Тарнавського, російські окупанти дещо зменшили кількість піхотних атак на Таврійському напрямку фронту, проте вже другу добу поспіль збільшують кількість авіаударів та обстрілюють наші позиції з артилерії. За його словами, найактивніший ворог поблизу Авдіївки та на Мар’їнському напрямку.

У звіті Інституту вивчення війни йдеться про те, що на Авдіївському напрямку тривають позиційні бої за коксохім, біля Новобахмутівки, Бердичів, Степового, Первомайського і Невельського.

Упродовж останніх днів минулого року й перших днів 2024-го російські загарбники наступали на всіх ділянках фронту, особливо зосереджуючись на тих територіях, де Сили оборони мали успіх улітку, — Бахмуті та Роботиному. Військові оглядачі пишуть: «Окупанти продовжують наступати на Роботине, намагаючись знову захопити це село. Водночас вони атакують на північ від Копанів, створюючи загрозу виходу в тил нашим військам на цьому плацдармі. Так, ворог зосередився на повній ліквідації результатів контрнаступу ЗСУ на Токмацькому напрямку. У разі успіху, ймовірно, вони візьмуться за деокуповану територію на Бердянському напрямку».

Проте спостерігачі констатують: темпи утилізації російських окупантів суттєво зросли. Через те, що весь грудень рашисти провели в «м’ясних» штурмах, він став рекордним зі знищення живої сили й техніки ворога. Так, за останній місяць минулого року було ліквідовано майже 30 тисяч окупантів, що є найбільшою кількістю від початку війни. Ще одним абсолютним рекордом є знищення 931 одиниці автотехніки та ще 140 одиниць різноманітної спецтехніки. 419 танків — хоч і не абсолютний рекорд, але другий результат від початку широкомасштабного вторгнення рф. 715 знищених бойових броньованих машин добре доповнюють картину ліквідації колісної техніки противника.

***

Після масованої повітряної атаки на Україну з понеділка на вівторок (рф випустила 99 ракет різних типів, 72 з яких знищили) Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що росіяни здебільшого цілили по столиці — атакували цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об’єкти. Він подякував західним партнерам за надані системи ППО, які збили рекордну кількість «Кинджалів». Проте наголосив на потребі в більшій кількості ефективної проти балістики зброї.

«Повітряні сили Збройних Сил України збили 10 із 10 російських аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» за допомогою системи Patriot. Це рекорд. Якби ракети влучили в ціль, наслідки були б катастрофічними. Дякуємо партнерам за ЗРК. Немає жодних підстав вважати, що ворог на цьому зупиниться. Тому нам потрібно більше систем та боєприпасів до них», — зазначив Залужний.

Коментуючи ракетний напад, який країна-терорист здійснила 2 січня, Ігор Романенко, засновник БФ «Закриємо небо України», наголосив: якщо ворог використовує понад сотню засобів завдання ударів, то це призводить до того, що в окремих випадках сили ППО та ПРО технічно й тактично неспроможні «переробляти» потік цих цілей. Противник це знає, тому вже не вперше, зібравши велику кількість ракет і маючи «Шахеди», організовує такого роду повітряний удар. Експерт зауважив, що різниця між ракетними атаками наприкінці грудня та на початку січня полягає в тому, що 29.12 потужність ударів розподілялася на більшу кількість об’єктів, а 2 січня рашисти зосередилися на столиці та Харкові. Відповідно це ускладнювало виконання завдань нашими захисниками неба. При цьому Романенко вважає: головне, щоб для систем ППО та ПРО вистачало снарядів, а час перезарядження не відіграє значної ролі.