Схудлі, виснажені, але незламні. Серед них 48 людей вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи».

«Укотре декларуємо, що Україна прагне повернути всіх своїх громадян додому і продовжує працювати заради цього! Дякуємо тим громадянам та членам родин полонених і безвісти зниклих, які вірять у державу і плекають надію на повернення своїх героїв. Дякуємо й державним органам, а саме Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та Об’єднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ за спільну роботу», — зазначив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи 49-й обмін полоненими з початку повномасштабної війни.

Він сподівається, що в новому році цей процес буде системним, і вже «протягом найближчих тижнів ми знову зможемо порадувати наших героїв поверненням додому».

Очільник ГУР МОУ Кирило Буданов повідомив: обмін відбувся із залученням Об’єднаних Арабських Еміратів. А МЗС ОАЕ оприлюднило заяву про свої посередницькі зусилля.

Фото зі сторінки Володимира Зеленського у Фейсбуці.

 

Додому з пекельного полону повернулася Галина Федишин

Медикиня в складі 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського пройшла важкий шлях оборони Маріуполя, завод імені Ілліча, «Азовсталь».

Медаль «За врятоване життя» була першою високою нагородою в житті 28-річної Галини Федишин (на знімку). Її ще в 2021-му бойовій медикині 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського особисто вручив Президент Володимир Зеленський.

Тепер же ім’я Галини Федишин та її майже дитяче обличчя відоме чи не у всьому світі. Адже дівчина — в числі 230 полонених захисників, які повернулися на рідну землю 3 січня. Як відомо з офіційної інформації, серед повернених були 182 особи з офіційним статусом військовополоненого, підтвердженого через Міжнародний комітет Червоного Хреста, та 48 українських військовослужбовців, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи».

«Уявіть, майже два роки полону, — прокоментував надзвичайну подію на своїй сторінці у Фейсбуці військовий Сергій Волинський, який був командиром 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ, учасником оборони Маріуполя та 20 травня 2022 року одним з останніх як командир був евакуйований з «Азовсталі» та пройшов пекло полону. — Повернулись на рідну землю не просто військові, а справжні Герої, які витримали неймовірні випробування і зберегли вірність своїй країні та ідеалам. Кожен із них пройшов шлях, який мало хто може уявити. Вони зазнали багатьох втрат, але не втратили сили духу! Їхнє повернення — це не просто радісна подія, це символ непереможності духу нашої нації. Вдома Галина Федишин — остання дівчина-морпіх, що була в полоні! Вона пройшла важкий шлях оборони Маріуполя, завод імені Ілліча, «Азовсталь» та пекельний полон... Сьогодні відзначаємо повернення наших братів і сестер. Вони заслуговують на відпочинок, повагу та глибоку вдячність кожного з нас. Пам’ятаємо всіх, хто ще не повернувся, і щодня продовжуємо боротьбу за їхнє звільнення!»

Як повідомила депутатка Івано-Франківської облради Євгенія Бардяк, Галина Федишин народилася в селі Сваричів Рожнятівської громади. Дівчина у 2015 році закінчила Звягельський фаховий медичний коледж на Житомирщині. З 2016-го брала участь в АТО/ООС, де рятувала бійцям життя. Нагороджена нагрудним знаком «Маріуполь відстояли — перемогли» та відзнакою Івано-Франківської обласної ради «За бойову звитягу».

«Зі сльозами на очах ми зустріли радісну новину про повернення з рашистського полону Галинки Федишин, на яку так довго чекали рідні, друзі, одногрупники, увесь колектив викладачів, працівників, студентів, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Ніна Мороз — директорка соціально-психологічної служби медколеджу. — Швидкого одужання тобі, наша чарівна дівчинко!»
Ніна Мороз розповіла, що Галина Федишин ще в складі студентської групи допомагала рятувати поранених військових в одному з військових шпиталів Житомирщини. Після навчання повернулася додому й стала на військовий облік. Коли ж колишня студентка потрапила в полон, її мама знайшла моральну підпору в медколеджі. Викладачі активно підтримували родину.

Адже звісток від доньки не було жодних. Лише торік перед Різдвом їй дозволили вийти з рідними на відеозв’язок. І мама мужньої військової одразу після визволення з полону поділилася щастям із Ніною Мороз. Прокоментували радісну подію і в пресслужбі 36-ї бригади. Там пишаються своєю незламною посестрою, яка, навіть пораненою, не зламалася в полоні, хоч росіяни чинили й великий емоційний тиск, кілька разів імітували її обмін. Відомо, що спілкувалася вона там виключно українською.

Сильною й мужньою Героїнею пишаються і в її рідному Прикарпатті. Рожнятівський міський голова Василь Рибчак так само родом із села Сваричів. Розповів, що Галина Федишин — із багатодітної сім’ї. Крім неї, у батьків ще вісім синів і доньок. Громада молиться за її швидке одужання та повернення до рідного порогу. Де Героїню неодмінно зустрінуть з усіма почестями. 

Людмила СТРАЖНИК.

Фото з відкритих джерел.