Це право мають структури, створені й зареєстровані громадянами України.

Ринок землі в Україні було відкрито 1 липня 2021-го. Дотепер українці могли купити до 100 гектарів у одні руки. Нині й фізичним, і юридичним особам можна придбати до 10 тисяч гектарів. Іноземці не мають права ні продавати, ні купувати ділянки. Так само заборонений продаж комунальної та державної землі.

Другий етап земельної реформи збільшить вартість приватних ділянок та доходи землевласників. Зростатимуть надходження до бюджетів громад. Українські агровиробники отримають доступ до банківського кредитування під заставу землі, зазначають у Мінагрополітики.

Напередодні деякі політики та Всеукраїнська аграрна рада пропонували відкласти реформу ринку землі. Аргументи були такі: через війну українські аграрії другий рік працюють у збиток і не мають коштів на купівлю земель. Петиція до Президента з пропозицією залишити ліміт у 100 гектарів набрала майже 26 тисяч голосів. Володимир Зеленський доручив Прем’єр-міністру Денису Шмигалю всебічно опрацювати питання.

Однак земельний ринок для юридичних осіб запрацював.

«Ринок землі отримав додаткового покупця — юридичних осіб, яким тепер можна купувати сільськогосподарську землю. Для України це добре. Повноцінний ринок потрібен, щоб в агросекторі й на ринку України стало більше грошей. Так легше розвиватись і боронитись від агресора. Тож варто покращувати функціонування ринку, а не гальмувати його», — каже експерт із земельних питань Олег Нів’євський.

За прогнозом Київської школи економіки, відкриття ринку для юридичних осіб зможе щорічно протягом трьох років приносити додатково 1—2,7% ВВП.

За час роботи ринку продали 1% земель, із них 99,5% залишилися в аграрному виробництві, наголошують у профільному міністерстві.

Цитата

«Війна — це причина рухатися швидше з реформами. На них не повинні впливати будь-які емоції й заяви. У нас має бути прозоре, цікаве середовище для бізнесу. Треба вже нині починати боротися за інвестиції й не зупинятись ні на день. Законодавство про ринок землі побудовано прозоро, воно унеможливлює застосування корупційних схем. Землі продають небагато. Статистика показала, що 0,3 відсотка української землі продається за рік, попри війну. Пропорція практично не змінилася».

Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства.

Фото з відкритих джерел.