Загалом з території рф та окупованого Криму по наших мирних містах прилетіло 59 засобів ураження. Атаку ворог традиційно розпочав з ударних безпілотників, а потім застосував широкий асортимент ракет. Судячи з того, що цього разу, на відміну від 2 січня, удар був не концентрованим — ерефія атакувала об’єкти критичної інфраструктури, промислові цивільні та військові об’єкти в різних регіонах України, країна-терорист варіює тактику своїх повітряних нальотів. Вочевидь шукає слабкі місця в нашій системі захисту неба... Зокрема, ракети, що летіли по балістичній траєкторії, у ніч на понеділок противник спрямував по Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Є руйнації, постраждалі та загиблі.

Силам протиповітряної оборони вдалося знищити всі ворожі ударні дрони та 18 крилатих ракет. Проте не всі засоби ураження, які не вдалося збити нашим захисникам, досягли своїх цілей.

«Була велика кількість балістичних ракет, випущених по території України. Це і «Кинджали», і ракети, які заходять на ціль по балістиці, тобто ракета Х-22, шість «Іскандерів», ракети С-300, С-400, — це все те, що летить по балістичній траєкторії. Треба розуміти, що такі цілі можна збивати лише засобами, які можуть це робити. По ракетах Х-101 — це такі системи, як Patriot. Відсоток збиття залишається таким, як і був. Хотілося б і більше їх збивати, але 18 з 24 — це також непоганий результат, враховуючи таку кількість засобів повітряного нападу, яку ворог запускає по Україні», — прокоментував ситуацію в телеефірі речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, упродовж останнього часу кількість ворожих засобів повітряного нападу дещо зменшилася. Мовляв, 29 грудня було запущено 158 ракет, 2 січня — 134, а 8 січня — 59...

Комбіновану атаку з повітря росія вчинила через п’ять днів після попередньої масованої. Це повністю вписується в терміни підготовки носіїв до нової хвилі ударів за наявності достатнього боєкомплекту, кажуть експерти. Наразі накопичений за другу половину 2023 року боєкомплект ракет у росіян не вичерпано, за винятком дедалі гострішого дефіциту ракет 9М723, що змушує рф шукати їм заміну в КНДР.

Раніше американська сторона з посиланням на Білий дім повідомляла, що в масованих атаках 29 грудня і 2 січня рф використовувала північнокорейські ракети. Такі уламки, зокрема були знайдені в Харкові. За словами директора інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергія Згурця, ці ракети є певною копією балістичних «Іскандерів» з дальністю до 600 км. Спираючись на фахову оцінку, експерт каже, що такі ракети збиваються нашими ППО, але для цього треба використовувати системи Patriot, SAMP/T, що фактично може збільшити навантаження на нашу протиповітряну оборону. «Але немає підтвердження, що ці поставки будуть масовими. Коли ми говорили раніше про постачання артбоєприпасів з КНДР, то ми мали багато цікавих підтверджень, що ці боєприпаси є неякісними та неточними. У будь-якому разі навіть за їхньої неточності все одно це є певною загрозою, яка змушує наших партнерів по-іншому подивитися на підтримку України в більшому масштабі. Очікуємо засідання Ради Безпеки ООН з цього питання, а також подальшої допомоги Україні, насамперед нашій ППО», — зауважив аналітик.

Напередодні постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розповів, що члени Радбезу ООН збираються обговорити постачання росії балістичних ракет від КНДР.