Упродовж трьох останніх років у Тростянецькій селищній громаді реалізували десять проєктів із цифровізації й електронного врядування. На початку 2024-го додали ще один — відкрили Центр активності громадян (на знімку).

Тут кожен охочий зможе отримати доступ до цифрових сервісів, що створюються Міністерством цифрової трансформації.

Озброїтися електронними сервісами вдалося завдяки співпраці з програмою «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP). Програма фінансується Швейцарією, виконується Фондом Східна Європа у співпраці з Міністерством цифрової трансформації нашої держави.

Про те, чим є нова структура — Центр активності громадян, розповіла очільниця Тростянецької селищної громади Людмила Червонецька.

«Це приміщення, до речі, у центрі селища, де матимуть можливість збиратися активні мешканці нашої громади для обговорення і вирішення нагальних справ, проводити заходи, налагоджувати взаємодію з владою, — зазначила пані Червонецька. — У ньому є одна особливість — тут можна користуватися новітніми електронними технологіями, отримувати доступ до цифрових сервісів, які створює Міністерство цифрової трансформації, адже не у всіх вдома є така можливість».

Торік голова громади навчалася в Естонії. Опановувала, як втілювати в життя різні методи цифровізації. На практиці побачила їх застосування естонцями. Дізналася про ефективність використання цифровізації у вирішенні різноманітних питань. Пані Червонецька зізнається, що нові знання їй потрібні уже тому, що у своїй діяльності селищна рада використовує низку новацій, про які донедавна годі було мріяти. Надалі планують ще більше вдосконалюватися.

«Наш Центр надання адміністративних послуг подав заявку на створення такого сервісу, як Дія Центр, щоб державні послуги стали ще доступнішими для жителів громади, — продовжує Людмила Червонецька. —

Забезпечили енергонезалежність ЦНАПу, маємо альтернативне джерело енергії. У нас діють основні напрями електронного врядування, зокрема такі загальнодержавні сервісні послуги, як єМалятко, електронні лікарняні, послуги для фізичних осіб-підприємців, зміна місця реєстрації у форматі онлайн».

Співрозмовниця уточнила, що їхня селищна рада бере участь у ще одному проєкті — Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад». З цією метою розробили Програму інформатизації, яка погоджена з Мінцифри.

Починають втілювати її у життя.

Вінницька область.

Коментар 

Заступник начальника Вінницької обласної військової адміністрації Андрій Кавунець:

— У нашій області створено 63 територіальні громади, у роботі кожної з них є своя специфіка. З-поміж них виділяються так звані громади-ініціатори, до яких належить і Тростянецька селищна громада. З ініціаторами завжди приємно працювати, зокрема, у реалізації різноманітних пілотних проєктів. Це справа непроста. Від задуму до втілення треба вирішити чимало питань: залучити фахівців, відпрацювати з ними всі нюанси новинки тощо.

Щоправда, починається все з бажання. На другому місці стоїть пошук можливостей для того, щоб поліпшувати життя мешканців громади, пропонуючи їм сучасні методи вирішення питань, наприклад, у цифровізації й електронному врядуванні. У Тростянці на ділі продемонстрували, як можна це зробити навіть у невеликій громаді, тим паче віддаленій від обласного центру. Адже тут надають жителям громади електронні послуги на такому самому рівні, як в обласному центрі. Створений Центр активності громадян сприятиме подальшому розвитку громади.

До речі, це четверта така структура, що розпочала роботу у громадах нашого краю.

Фото з сайту Вінницької обласної військової адміністрації.