Громади Прикарпаття в умовах воєнного стану: вікна можливостей. Саме такий головний меседж всеукраїнського престуру, в межах якого журналістів майже зі всіх областей приймала Івано-Франківщина. Поїздку ініціював Харківський пресклуб.

Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків розповів про допомогу Збройним Силам та внутрішньо переміщеним особам. У поточному році в бюджеті громади на підтримку наших захисників закладено 527 млн грн. Міськрада споруджує соціальне житло для 600 сімей переселенців, адже із зареєстрованих 40 тисяч ВПО приблизно 40 відсотків хочуть залишитися тут жити.

Руслан Марцінків наголосив на тому, що прикарпатські громади торік закупили дронів на понад 120 млн грн. А виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук зазначив, що громади області торік надали прямої допомоги військовим формуванням ЗСУ на понад 2 млрд грн. Чимала сума загалом набереться і з індивідуальної волонтерської підтримки військових.

Представники медіа ознайомилися з роботою релокованого підприємства і виробником дитячих іграшок на експорт. А також побували в Матеївецькій територіальній громаді на Коломийщині (на знімку). Досвідом місцевого самоврядування поділився очільник ТГ Любомир Веселовський, а про роботу ФГ «Прометей» розповіла його голова, депутатка облради Орися Книшук.

Медійники відвідали в Коломиї обласний госпіталь ветеранів війни, де гендиректор закладу, депутат облради Володимир Федоришин розповів про програми лікування та реабілітації військових після важких поранень. Медичну допомогу тут надають і фахівці із числа ВПО.

Гостям представили в Коломиї і волонтерський центр «Нескорена нація», де під одним дахом діє шість цехів.

На зустрічі очільників Коломийської РВА та міськради йшлося про підтримку закладів культури й медіа від місцевих громад.

Фото надано Вікторією Плахтою.