«Реконструкція мереж для забезпечення взаємного резервування теплових джерел Сумської ТЕЦ та Котельні Північного промислового вузла» — так називається проєкт, у реалізацію якого планується вкласти понад мільярд гривень бюджетних коштів.

КППВ забезпечує теплом та гарячою водою майже третину сумських багатоповерхівок, але кілька останніх років їхні мешканці незадоволені ані кількістю гігакалорій, ані якістю найважливіших комунальних послуг. Котельня Північного промислового вузла входить до складу Сумського машинобудівного об’єднання, і щойно на цьому підприємстві почалися фінансово-економічні негаразди, їх одразу відчули споживачі. Вони сумлінно платили за тепло та гарячу воду, але ці гроші миттю розчинялися у величезних боргових зобов’язаннях машинобудівного об’єднання. Як наслідок — споживачі КППВ або отримували послуги зі значним запізненням, або не отримували їх зовсім.

Урешті-решт, за врегулювання проблеми взялася Сумська міськрада. Мережі, які обслуговує Котельня Північного промислового вузла, вирішили передати іншому постачальнику тепла та гарячої води — ТОВ

«Сумитеплоенерго». Останнє поки що обслуговує дві третини споживачів обласного центру, а коли втілять проєкт, буде майже 100 відсотків. Та для цього треба розв’язувати технічну проблему — збудувати між двома закільцюваннями труб перемичку, яку оцінили у понад мільярд гривень.

За освоєння цих коштів і «б’ються» учасники оголошених Сумською міськрадою тендерних торгів. Востаннє їх виграло ТОВ «Інвентум Україна», а оскаржило прийняте рішення про визначення переможця ТОВ «Інтех СК».

Комісія Антимонопольного комітету зі скаржником погодилася, тож процедуру доведеться повторити.

Найцікавіше, що таке вже відбувалося із перемичкою раніше. Минулого року у конкурсних змаганнях на право освоєння бюджетного понад мільярда брали участь також дві компанії: «Леман-Бетон» і «Сем-Технолоджи».

Перемогла перша, але комісія обласної військової адміністрації виявила у проведенні конкурсу істотні порушення. Підтвердила їх за результатами відомчої перевірки і Держаудитслужба. Голова Сумської ОВА Володимир Артюх тоді поінформував громадськість, що у проведеному тендері проглядається корупційна складова, тому його результати буде скасовано. Як опісля дізналися журналісти, збудувати в Сумах перемичку між теплопостачальними мережами департамент інфраструктури міськради довірив підприємству, котре не мало ані відповідних фахівців, ані технічних засобів.

Чому міськрада в Сумах так невибагливо розпоряджається коштами територіальної громади, стало зрозуміло, коли правоохоронці затримали на  хабарі міського голову Олександра Лисенка та директора департаменту інфраструктури міськради Олександра Журбу. Сталося це минулого року: правоохоронці підозрюють посадовців у тому, що отримали понад 2 млн грн хабара від сміттярів. Як було із перемичкою, можна лише здогадуватися, але факт залишається фактом: вона в Сумах не збудована й досі. Тим часом тисячі містян уже кілька років живуть, як на пороховій діжці: будь-якої миті вони можуть залишитися без тепла.

Сумська область.

Фото з сайту dancor.sumy.ua