У місцевих телеграм-каналах поширили відео, на якому видно, що він летить униз, а потім потужно вибухає на землі. Дуже оперативно міноборони ерефії заявило про падіння літака, а також про те, що на його борту, мовляв, перевозили в бєлгород 65 українських полонених для обміну. Далі мо рф звинуватило ЗСУ в збитті Іл-76 і оприлюднило список нібито загиблих пасажирів. Проте не було продемонстровано притомного відео з місця події. І є сумніви, що буде. Принаймні не змонтоване.

«Очевидно, що росіяни граються з життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства... Факти — це сьогодні головне слово. Заслухав

Головкома та Генштаб щодо застосування Повітряних сил. ГУР займається з’ясуванням долі всіх полонених. Служба безпеки України розслідує всі обставини. І я дав доручення міністру закордонних справ поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава наполягатиме на міжнародному розслідуванні», — заявив того самого дня у своєму вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський.

Протягом дня на повідомлення-звинувачення москви щодо знищення Силами оборони транспортного літака нібито з українськими полоненими реагували різні державні органи і структури.

Так, Координаційний штаб України з питань поводження з військовополоненими офіційно повідомив, що ворог активно здійснює інформаційну спецоперацію з метою дестабілізації українського суспільства. І запевнили: наразі триває збір інформації.

До речі, колишній український полонений, коментуючи заяви москви (мовляв, на борту Іл-76, який упав у бєлгородській області, перебувало 65 полонених у супроводі трьох конвоїрів (плюс шість членів екіпажу), назвав цю інформацію такою, що не відповідає нормам транспортування полонених. Бо зазвичай у таких обставинах за двома полоненими має пильнувати один наглядач.

У заяві Генерального штабу йшлося про те, що ЗСУ вживають усіх заходів для захисту України та нагадувалось, що лише за останній тиждень російські окупаційні війська завдали 19 ракетних ударів по Харківщині. Мовляв, у цьому контексті активізація обстрілів українських міст прямо корелювалася зі зростанням кількості рейсів на аеродром бєлгорода.

«І для перевезення зенітних та балістичних ракет у район бєлгорода використовувався саме військово-транспортний літак Іл-76. Тому задля зменшення такої загрози ЗСУ контролюють не тільки повітряний простір, а й логістику їхнього забезпечення із застосуванням засобів транспортної авіації.

Потім було підсумкове рішення про те, що ЗСУ продовжать знищення засобів постачання, контролю за повітряним простором та знищення тієї терористичної загрози, зокрема на бєлгородському й Харківському напрямках. Тобто фактично можна було зрозуміти, що Генеральний штаб дає відповідь на те, хто збив цей Іл-76, який перевозив ракети, і що надалі будуть знищуватися російські літаки, які становлять загрозу для України», — коментує військовий експерт Сергій Згурець. І зауважує: залишків тіл на місці падіння літака роспропаганда не продемонструвала, хоча зйомки там велися і професіоналами, й аматорами.

Згодом, у день падіння Іл-76, після заяв російського військового відомства, відреагувало й ГУР МОУ. Воно констатувало: обмін полоненими, який мав відбуватися цього дня, не стався... і зазначили, що наразі не мають достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме та в якій кількості перебував на борту літака в момент його падіння.

«Зі свого боку Україна виконала всі домовленості для належної підготовки до обміну. російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлене місце для обміну, де вони перебували в безпеці.

Безпеку ж наших Захисників, згідно з домовленостями, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста бєлгорода у визначений період часу, як неодноразово робилося в минулому.

Україна не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доправлення полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним й автомобільним транспортом», — йдеться в реакції ГУР на цю подію. І зазначається, що це може свідчити про сплановані та навмисні дії кремля з метою дестабілізації ситуації в Україні й послаблення міжнародної підтримки нашої держави.

Водночас голова комітету держдуми рф з оборони андрій картаполов заявив, що росія продовжить роботу з повернення своїх військовополонених додому: «Розмовлятимемо хоч із чортом, працюватимемо хоч із нечистим, але нам треба наших хлопців витягати. У нас немає іншого виходу...» (ТАСС).

Очільник мзс рф лавров повідомив у середу ввечері, що його країна вимагає термінового проведення Радбезу ООН через падіння літака, у знищенні якого москва звинуватила Україну. У терміновості такого засідання рф того дня відмовлено.

У четвер стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського військового літака Іл-76 у бєлгородській області (рф).

«Розслідування здійснюється за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Наразі СБУ проводить комплекс заходів для з’ясування всіх обставин падіння літака», — йдеться в повідомленні відомства.

У Центрі стратегічних комунікацій теж вважають, що реакція росії на збиття військової «вантажівки» — це провокація, спрямована проти України. І наполягають: довіряти російським офіційним заявам не можна. москва постійно бреше, як і у випадку з трагедією МН17. Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні інциденту.

У ЦСК наголошують, що доказів загибелі на борту громадян України наразі немає. росія не просила про повітряний коридор і не повідомила Україну про намір транспортувати полонених літаком, що завжди робила в межах попередніх обмінів.

Фото із сайту ТСН.