Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко під час UA SME Resilience Lessons Learned 2023 and Plans 2024.

За словами посадовиці, кроки, які робить уряд для підтримки малого і середнього бізнесу, знайшли чітке відображення у програмах підтримки та інших проєктах Мінекономіки, таких як доступне кредитування «5-7-9», грантова програма єРобота, розвиток виробництв, стимулювання будівельної галузі через програму єОселя, залучення інвестицій у реальний сектор, підтримка несировинного експорту, страхування суден, розмінування портів тощо.

Юлія Свириденко зазначила, що минулого року було видано понад 10 тис. мікрогрантів на 2,4 млрд грн на старт чи розвиток підприємств у межах проєкту «Власна справа». Ще 109 млн на розвиток свого бізнесу отримали майже 300 ветеранів, ветеранок та їхніх подружжів. Популярною була також програма «Доступні кредити 5-7-9», яка стала чи не єдиним джерелом дешевих кредитів у країні.

«Уряд добре розуміє, що одним із шляхів досягнення самодостатності країни є збільшення доходів, збільшення валютної виручки, в основі якої має бути покладена переробна промисловість та її розвиток. Так, у 2023 році ми видали 600 грантів до 8 млн грн кожен для переробних підприємств. Ми хочемо розвивати економіку, яка продукує товари з доданою вартістю, тому на 2024 рік ми заклали у бюджеті на цю програму понад 5 млрд грн», — зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України.

Найбільші борги за енергопостачання у тих регіонах України, які не мали «системного впливу бойових дій».

Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

За словами посадовця, серед таких областей — Чернівецька.

«Коли в 2023 році згадана область має борг понад мільярд гривень, виникає запитання. Чому не платять?» — дивується міністр.

Посадовець додає, що мораторій, запроваджений на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, почали використовувати для зловживань. За словами міністра, люди не платять і розуміють, що відключень комунальних послуг не буде.

Галущенко також сказав, що від рівня оплати комунальних послуг залежить й відновлення постраждалої від російських обстрілів енергетичної інфраструктури.

Раніше повідомлялося, що уряд України скасував запроваджену на початку повномасштабної агресії заборону на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню в разі їх несплати або неповної сплати, а також заборону на нарахування та стягнення штрафів і пені, інфляційних нарахувань на заборгованість за несплату таких послуг.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 1405 від 29 грудня 2023 року, оприлюдненою на сайті уряду, такий мораторій зберігається лише для територій, де тривають бойові дії згідно з переліком Мінреінтеграції.

Нагадаємо

З 6 січня втратив чинність наказ Міністерства енергетики № 148 від 13 квітня 2022 року «Про врегулювання питань щодо постачання електроенергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку е/е в період дії в Україні воєнного стану», який також обмежував можливість відключення цілої низки підприємств та об’єктів, зокрема об’єктів, які забезпечують тепло- газо-, електро- та водопостачання, без узгодження з військовими адміністраціями.

Фінансування пенсій, житлових субсидій та пільг у січні 2024 року завершено. Про це інформує Пенсійний фонд України.

На пенсійні виплати спрямовано 57,8 млрд грн. На виплату житлових субсидій та пільг — 4,7 млрд грн.

Станом на 26 січня профінансовано: 2379,4 млн грн — на страхові виплати, зокрема на оплату лікарняних — 1291,4 млн грн.

У січні надано 1030,0 тис. послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України.