У цьому впевнені працівники Туристичного інформаційного центру Дніпра, які реалізують проєкт із популяризації тутешніх архітектурних пам’яток. За допомогою безплатних екскурсій для мешканців та гостей міста вони пропонують більше дізнатися про історію Дніпра.

«Дедалі частіше люди прямують до небанальних місць у власній країні, де можна отримати неймовірні враження, зробити дивовижні відкриття, на які й не сподіваєшся. Ми запрошуємо ознайомитися з туристичними локаціями та цікавинками, з якими пов’язані легенди Дніпра», — каже очільниця центру Ольга Стасенко.

От, приміром, безплатна екскурсія «Дніпро єврейський» — тут ви дізнаєтесь про старі синагоги, квартири рабинів у великому єврейському кварталі, про найбільший єврейський культурно-діловий центр «Менора».

Працівники центру наводять численні приклади, коли із будівлями пов’язані старовинні легенди. Один з таких — «будинок із жабами» по вулиці Писаржевського, 5. Кажуть, жаби на споруді заявилися через нерозділене кохання. За словами засновниці екскурсійного клубу «Прогулянки Дніпром» Лесі Логашової, дім побудовано 1912 року в стилі «еклектика» підприємцем Емілем Вюрглером. Він був закритою людиною, не відвідував бали, вечірки. Через це і виникали про нього усілякі плітки та легенди. Ось одна з них. Коли дочка Вюрглера вперше закохалася, її обранець виявився пройдисвітом. Отже, стосунки швидко урвались. «Та дівчина не могла його забути й звернулася до чаклунки по приворотне зілля. Відьма сказала дівчині, аби та пішла на болото й знайшла для трунку п’ять жаб. Добром це не скінчилося. Дівчина потонула. Вбитому горем Вюрглеру відьма сказала: щоб болото повернуло доньку, його треба задобрити. Після того Еміль Вюрглер і встановив цих п’ятьох жаб на фасаді будівлі. Звісно, дівчину болото не повернуло, але жаби на фасаді залишились», — розповідає Леся Логашова.

Вона згадує ще один архітектурний витвір по вулиці Олеся Гончара, 4 — «будинок із гномами», що теж має цікаву історію. Його споруджено 1894 року відомим у місті купцем першої гільдії Борисом Штейном.

«Це не єдиний його прибутковий будинок. Їх у нього було приблизно десять. Але саме цей відомий своєю архітектурою. Він дуже багато прикрашений. За легендою, Борис Штейн спонсорував Катеринославське масонство. І цей будинок начебто пов’язаний із масонами, а гноми є їхнім символом. Адже раніше гноми тримали в руках молоток і кайло — символи масонів», — зазначає гід.

А ще у місті, як і в Одесі, є будинок в одну стіну по вулиці Виконкомівська, 14. Ця споруда теж зведена наприкінці ХІХ століття як прибутковий будинок. Легенда розповідає, що власник дуже переймався тим, аби будівля збереглась. Адже раніше під час рясних злив затоплювало дуже багато будівель, а ще часто бували пожежі.

«У ті часи за тиждень міг вигоріти цілий квартал. Тому власник звернувся до циганки та попрохав накласти закляття на будинок, аби з ним нічого не сталось. Вона зробила, як той просив, і сказала, що тепер будівлю навіть чорт не знайде. Так воно і є: аби чорт побачив цю споруду, то сказав би, що тут нічого робити, адже тут лише одна стіна», — каже Леся Логашова.

До речі, про існування цього будинку в одну стіну не здогадуються й чимало мешканців Дніпра.

Дніпро.

На знімку: гноми як символи масонства.

Фото Дніпровської міської ради.