На Київщині на місці бою 4—5 лютого 1919 року козаків Бориспільської, Вороньківської та Баришівської сотень Армії УНР під командуванням сотника Івана Черпака із загоном більшовиків, що наступали на Київ, відкрили першу чергу меморіалу на честь захисників Української Народної Республіки. Тут, у Баришівському районі біля мосту через річку Трубіж, де загін добровольців із навколишніх сіл два дні стримував наступ московських окупантів, щорічно відбуваються мітинги-реквієми й покладання квітів сміливцям, які, отримавши повідомлення про рух бронепоїзда в напрямку української столиці, розібрали колії, замінували міст і стали до бою з краще озброєним ворогом. У козаків були гвинтівки, револьвери, кілька кулеметів та сміливість. Більшість із них загинули чи дістали поранення. Як зазначає краєзнавець Анатолій Ковальчук, котрий багато років досліджує історію Трубежа, козаки сотника Івана Черпака повторили подвиг Героїв Крут — вступивши в бій з московськими окупантами, вони дали можливість уряду УНР евакуюватися з Києва до Житомира.

У радянський час згадувати про бій на Трубежі було суворо заборонено, про виступ мешканців Київщини проти більшовицького «раю» боялися говорити навіть родичі учасників опору. Багато років невідомою залишалася і могила сотника Івана Черпака, якого заарештували і розстріляли енкаведисти по дорозі у Бориспіль неподалік с. Глибоке. Лише в 90-х роках XX ст. місцеві краєзнавці розпочали збирати інформацію про учасників національно-визвольних змагань, з’явилися публікації і у пресі.

Через 105 років на місці бою встановили тетрапод із флагштоком. Проєкт меморіалу Героям Трубежа «Розірвані мости» створив лауреат Шевченківської премії, народний художник України Анатолій Гайдамака.

У церемонії відкриття знака взяли участь представники обласної та районної влади, члени Спілки офіцерів України, просвітяни, ветерани російсько-української війни, активісти різних громадських організацій. Державний прапор України на дев’ятиметровому флагштоку підняли заступниця голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, очільник Баришівської територіальної громади Олександр Ільченко та народний депутат України попереднього скликання, почесний голова Спілки офіцерів України Євген Лупаков.

«Людську пам’ять не ампутуєш! Сьогодні, завдяки усім небайдужим людям, кому болить Україна та не дає спокою історичне забуття, ми урочисто відкрили першу чергу меморіалу Героям Трубежа, — звертаючись до учасників заходу, сказала Тетяна Семенова. — Тепер тут стоїть тетрапод, доставлений раніше в Баришівку з-під Маріуполя, — символічна данина нинішніх захисників України минулим.

Євген Лупаков зазначив, що 300 козаків із навколишніх сіл, які стали на захист УНР від московських окупантів у перші дні другої московсько-української війни, є не лише символом незламності українського народу, який мужньо бореться за свою свободу, а й прикладом для нинішніх поколінь.

Про важливість повернення історичної пам’яті, як невід’ємної частини інформаційного спротиву країні-агресору, яка вкотре намагається підкорити Україну, говорили народний депутат України п’ятьох скликань Іван Заєць, голова Броварської РДА Володимир Майбоженко, очільник Баришівської ТГ Олександр Ільченко та інші.

Освятив меморіал єпископ Фастівський, вікарій Київської єпархії ПЦУ Володимир Черпак.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.