У вівторок, 6 лютого, відкрилася одинадцята сесія Верховної Ради дев’ятого скликання. Після того, як у сесійній залі пролунав Державний Гімн України, Голова Парламенту Руслан Стефанчук надав слово для виступу Президентці ПА ОБСЄ Пії Каумі. Цього дня з трибуни Українського Парламенту також виступив Голова Народних Зборів Республіки Болгарія Росен Желязков.

На початку засідання народні депутати підтримали проекти постанов про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2024 рік (№ 10465) та про порядок денний одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 10466).

Затим Верховна Рада 335 голосами ухвалила в цілому законопроект про затвердження Указу Президента «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (№ 10456). Тож дію воєнного стану продовжено на 90 діб — починаючи з 14 лютого 2024 року.

Також на 90 днів, починаючи з 14 лютого 2024 року, продовжено загальну мобілізацію в Україні — це передбачає ухвалений в цілому проект закону про затвердження Указу Президента «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (№ 10457).

Парламентарії підтримали рішення про усунення неузгодженостей в ухваленому 6 січня цього року в цілому законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» (№ 10062), тож тепер цей документ Голова Верховної Ради може подати на підпис Президенту.

Верховна Рада включила до порядку денного урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№ 10449), а також проголосувала за скорочення строків внесення альтернативних до нього проектів закону. Цей документ, зокрема, передбачає уточнення питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, посилення соціального захисту військовослужбовців під час отримання медичної допомоги та після звільнення з полону, уточнення обов’язків органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій, військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій та громадян України під час проведення мобілізації, конкретизує підстави для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу, а також підстави для звільнення з військової служби під час дії воєнного стану.

Після виступу голови Комітету з питань свободи слова Ярослава Юрчишина щодо стеження за працівниками Bihus. Info, парламентарії підтримали пропозицію народного депутата Ярослава Железняка про запрошення у зв’язку з цим до Верховної Ради голови Служби безпеки України Василя Малюка. «За» проголосували 159 народних депутатів (за необхідних 150).

Розглянувши низку поправок, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України» (№ 9627). Метою цього документа є створення сприятливих умов для реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на відновлення економіки України під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій шляхом спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок. З цією метою пропонується спростити порядок встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок (крім земель, віднесених до категорій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення, земель водного фонду, рекреаційного, лісогосподарського призначення) на територіях за межами населених пунктів у разі, якщо стосовно таких територій відсутня затверджена містобудівна документація на місцевому рівні. Це стосується розміщення на таких територіях промислових та складських приміщень, будівель сільськогосподарського призначення, лісівництва і рибного господарства, трубопроводів, комунікацій та ліній електропередачі (крім магістральних нафтопроводів та магістральних газопроводів), комплексних промислових споруд (крім підприємств зі збагачення та перероблення ядерних матеріалів, спалювання відходів та атомних електростанцій). При цьому зміна цільового призначення земельних ділянок має здійснюватися за рішенням власника земельної ділянки шляхом подання ним відповідної заяви про внесення відомостей до Державного земельного кадастру та на підставі мотивованого висновку органу містобудування і архітектури про дотримання обмежень у використанні земель. Процедуру спрощеної зміни цільового призначення для зазначених потреб пропонується застосовувати протягом воєнного стану та протягом п’яти років з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні чи відповідній окремій місцевості.

У першому читанні підтримано законопроект «Про внесення змін до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо усунення законодавчого недоліку (прогалини) відносно адміністративної відповідальності батьків або осіб, які їх замінюють, за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх дітей (№ 9390). Автор цієї законодавчої ініціативи, народний депутат Олексій Красов звертає увагу, що чинна редакція частини першої статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає можливість притягнення до адміністративної відповідальності батьків або осіб, які їх замінюють, за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, проте адміністративна відповідальність за такі дії щодо малолітніх дітей відсутня. Тож задля врегулювання цієї прогалини пропонується внести зміни до частини першої статті 184 КУпАП, якими встановлюється відповідальність за ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх та (або) неповнолітніх дітей.


 Голова Народних Зборів Республіки Болгарія Росен Желязков.
 


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.