Зруйнована війною інфраструктура області поступово відбудовується, незважаючи на перманентні обстріли.

За принципом прозорості й підзвітності

На фронті постійно не вистачає зброї, а в тилу — фінансових ресурсів. Заплановані 2 млрд грн на ремонтно-будівельні роботи — це досить серйозна цифра, особливо в умовах повномасштабної війни, тому на Сумщині вирішили забезпечити максимально ефективне використання бюджетних коштів. Розпорядженням голови ОВА створено робочу групу «Прозорість та підзвітність», яка «крізь лупу» спостерігає за відновлювальними процесами.

Заступник начальника ОВА Марія Зонова, котра очолила контрольну робочу групу, каже: забезпечити минулого року вагоміший результат, аніж освоєння лише п’ятої частини передбаченого фінансування, завадила «низка об’єктивних і суб’єктивних причин». Найбільше вплинуло на ситуацію запізніле надходження державних коштів: їх почали отримувати аж у серпні, а основний транш області перерахували у вересні-жовтні. До кінця року залишалося зовсім небагато часу, а потрібно було, перш ніж розпочати будівельно-відновлювальні роботи, пройти всі тендерні процедури. Розпорядниками коштів виступали територіальні громади, але далеко не всі з них виявилися готовими до складної роботи.

Столичні урядовці, зазначає Марія Зонова, пішли назустріч Сумщині: фінансування більшості проєктів, не впроваджених торік, продовжиться цього року.

Заощадили чимало, але можна було більше

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх вважає, що група «Прозорість та підзвітність» працює досить активно. У підсумку це дасть не лише економічний результат, а й підвищить якість виконаних будівельно-відновлювальних робіт. Представники групи із виїздом на місце обстежили 42 об’єкти у громадах, котрі реалізуються у межах відновлювальної програми, та проаналізували використання інших державних субвенцій.

Встановлено низку недоліків та порушень. Зокрема, у Сумах скасовано результати тендера на будівництво перемички між двома закільцюваннями теплових мереж. Одну з них обслуговує підприємство «Сумитеплоенерго», а іншу — Котельня Північного промислового вузла. У Чупахівській громаді Охтирського району будують водогін, але цей об’єкт, вважають експерти, міг би коштувати значно менше: тут виявили завищення вартості матеріалів та комплектуючих. Аналогічні ситуації — у сумському дитсадку «Золотий ключик» та в одній зі шкіл Липоводолинської громади. І там, і там до кошторису витрат заклали надто дорогий утеплювач. На об’єкті «Роменська школа № 6», де будують захисне укриття, члени робочої групи «Прозорість та підзвітність» рекомендували утриматися від проведення шикарного благоустрою. Нині таке не на часі, бо війна.

На останньому об’єкті, як очікується, буде заощаджено 4,5 млн грн, а на всіх разом узятих — майже 14 млн грн. Неважко підрахувати, що економія — 3,5% від коштів, уже витрачених на впровадження відновлювальних проєктів. За фактами виявлених порушень зареєстровано та розслідується два кримінальні провадження. Можливо, колись відбудуться суди та ухвалять рішення, за якими фігуранти додадуть до скарбнички зекономлених коштів ще кілька мільйонів. Однак поки що маємо, скільки маємо.

Не бюджетом єдиним

Тим часом відновлювальні проєкти на Сумщині рухаються вперед не лише завдяки фінансуванню з державного та місцевих бюджетів. Днями обласна військова адміністрація уклала угоду про співпрацю із ПАТ «Укрнафта».

Згідно із цим документом, нафтовики цього року мають інвестувати у розвиток області 56 млн грн — на відновлення об’єктів у тих дев’яти громадах, де здійснюється видобуток чорного золота. Гроші підуть на капітальні ремонти освітніх і медичних закладів, будівництво та реконструкцію водогонів, очисних споруд і котелень. Минулого року «Укрнафта» відкрила на Сумщині нову експлуатаційну свердловину, а цього видобуток планують збільшити. В обласній військовій адміністрації вважають, що це прискорить економічний розвиток регіону.

Нещодавно у Сумській ОВА відбулася зустріч із представниками Управління ООН з координації гуманітарних справ. Сторони домовилися про реалізацію проєкту, спрямованого на підтримку бізнес-середовища. Зарубіжні партнери інвестують у підтримку підприємництва Сумщини 4,6 млн доларів. Одними з перших одержать фінансову підтримку сотні фермерських та приватних селянських господарств, що постраждали під час повномасштабного вторгнення. Передбачено гранти на відновлення дрібного та мікробізнесу у розмірі від 7 до 20 тис. доларів. Не залишаться без підтримки переселенці, мешканці прикордонних громад, соціально незахищені жителі області.

Сумська область.

На знімку: лише протягом одного дня, 12 січня цього року, ворожими обстрілами на Сумщині пошкоджено 15 будинків, автомобіль, ангар фермерського господарства і лінію електропередач.