Це передбачає поданий до парламенту урядовий законопроект про внесення змін до статті 21 Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо підвищення ефективності управління активами» (№ 11009).

У пояснювальній записці до документа звертається увага, що після початку збройної російської агресії проти України одним із пріоритетних завдань держави є реабілітаційна та медико-психологічна допомога військовослужбовцям, які отримали травми та захворювання під час бойових дій. Тож для цього доцільно використати передані в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), санаторно-курортні об’єкти.

Цей механізм також можна застосовувати для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Документом, зокрема, передбачається, що за рішенням уряду для забезпечення потреб держави з реабілітації військовослужбовців та ветеранів може застосовуватися спрощений порядок передачі в управління міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, державних підприємств, установ та організацій заарештованих активів санаторно-курортного напряму.

Спрощений порядок передачі активів може застосовуватися за наявності хоча б однієї з таких обставин:

розміщення внутрішньо переміщених осіб з метою виконання державних соціальних програм держави;

забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей жилими приміщеннями;

проведення реабілітації військовослужбовців, у тому числі звільнених з військової служби внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, ветеранів війни;

забезпечення готовності органів державної влади до виконання заходів із захисту суверенітету держави та її обороноздатності, завдань цивільного захисту в особливий період, зокрема у період дії режиму воєнного стану.

Проект закону № 11009 визначає, що Кабмін не пізніше п’яти робочих днів з часу отримання від Національного агентства інформації щодо таких активів, доручає міністерству, іншому центральному органу виконавчої влади, до повноважень якого належить формування та/або реалізація державної політики у сфері, в якій наявна хоча б одна із вищезгаданих обставин та/або до якої належать відповідні активи, провести консультації щодо визначення управителя таких об’єктів. Рішення уряду про передачу в управління таких активів має містити належне обґрунтування, назву управителя, перелік активів.

Документ також передбачає, що в разі ухвалення законного рішення про скасування арешту прийнятих в управління активів та/або скасування передачі активів в управління АРМА (за умови наявності судового рішення у

Єдиному державному реєстрі судових рішень), управління такими активами припиняється та активи підлягають поверненню власнику у встановленому законом порядку.

Голова Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Олена Дума зазначила, що агентство, яке й ініціювало цей законопроект, прагне допомогти військовим із реабілітацією та спростити процедуру використання майна державними установами.

«Сподіваюся, що Верховна Рада підтримає цей законопроект, і санаторно-курортні об’єкти та інші передані в управління АРМА активи забезпечуватимуть фізичну та психологічну реабілітацію військовослужбовців, що є надважливим в умовах російської агресії проти України. Адже реабілітаційна та медико-психологічна допомога військовослужбовцям, які отримали травми та захворювання під час бойових дій, є одним із пріоритетних завдань», — наголосила голова Національного агентства, додавши, що використання арештованого майна лікарнями чи реабілітаційними центрами відповідає міжнародній практиці.

Довідково

В управлінні АРМА — майже 140 арештованих санаторно-курортних об’єктів, в тому числі 38 санаторіїв та 5 готелів.