Про це зазначив народний депутат Андрій Клочко під час чергової зустрічі з власниками пошкодженого житла. Важливо, що навколо справи відродження міста об’єдналися громада, органи місцевого самоврядування, виконавча влада, а також широке коло представників міжнародної спільноти. Уже збудовано модульне містечко за кошти та сприяння польських благодійників, за підтримки міжнародних донорів створено центр сім’ї, італійський фонд допоміг з реконструкцією житлових багато-квартирних будинків, уряд Японії подарував важливу будівельну техніку і багато-багато інших проєктів, які сьогодні допомагають поступово повернути в місто повноцінне життя. 

Зрозуміло, що попереду ще багато роботи, і насамперед потрібно розраховувати на власні сили, адже рашисти пошкодили понад 70% території міста. Триває відбудова житла за урядовою програмою єВідновлення. 

«Уже 1 мільярд 167 мільйонів гривень залучено на відновлення Ірпінської громади. На поточний ремонт — до 200 тисяч гривень — погоджено 2387 заявок на загальну суму 200,4 мільйона гривень», — наголошує міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. 

Також, за його словами, щодо капітальних ремонтів вартістю від 200 до 500 тисяч гривень наразі затвердили 392 заявки на 133,7 мільйона гривень. На купівлю нового житла замість повністю зруйнованого росіянами виділено 206 сертифікатів. Загальна сума цих компенсацій становить 833,2 мільйона гривень. Подати заяву на компенсацію за зруйноване житло або ремонт можна в застосунку Дія. Міська влада спільно з Фондом відновлення та Міжнародним благодійним фондом «Леруа Мерлен Солідарність» підписали меморандум про співпрацю. 

Першим об’єктом, який відбудовуватиметься спільними зусиллями, став будинок в одному з найбільш постраждалих мікрорайонів громади за адресою: 10-та лінія, 4А.

«Зрозуміло, що попереду ще багато роботи, і насамперед мусимо розраховувати на власні сили. Проте важливо, що є розуміння, є бачення того, що місто має стати ще кращим, комфортнішим, ніж до війни. Тож працюємо разом заради Перемоги», — резюмує Андрій Клочко.


Народний депутат Андрій Клочко під час чергової зустрічі з власниками пошкодженого житла. 
 


Олександр Меркушин показує делегації Спеціального комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ «Парламентська група підтримки України» на чолі з президентом ПА ОБСЄ Пією Каумою відбудову приватного сектору.

 


Відновлювальні роботи в багатоповерхівці.
 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.