Під час засідання.

Народні депутати конституційною більшістю підтримали за основу та в цілому президентський законопроект «Про внесення змін до глави ХІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо строків строкової військової служби» (№ 11035), який передбачає можливість звільнення строковиків, термін служби яких закінчився під час дії воєнного стану, та військову службу яких було продовжено понад встановлені строки. Водночас документ передбачає, що строковики матимуть 12 місяців відстрочки від мобілізації.

Так само конституційною більшість парламентарії ухвалили постанову «Про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації» (№ 11019).

Верховна Рада України від імені Українського народу закликає уряди та парламенти іноземних держав, міжнародні організації та парламентські асамблеї: взяти активну участь у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського; консолідувати зусилля всіх партнерів України для збільшення допомоги Силам безпеки та оборони; посилити санкційний тиск та забезпечити безумовне дотримання санкцій проти рф; прискорити розроблення і впровадження правових механізмів конфіскації та використання заморожених російських активів як державних, так і приватних для відбудови українських цивільних об’єктів, зруйнованих внаслідок збройної агресії російської федерації. А також вимагати від рф покращити умови утримання українських військовополонених і цивільних бранців та якнайшвидшого їх звільнення, а також спільними зусиллями усіма можливими способами змусити рф повернути в Україну її незаконно утримуваних громадян та насильно депортованих і викрадених українських дітей тощо.

У першому читанні підтримано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення спроможності наглядових рад закладів охорони здоров’я та продовження спрощеного періоду реорганізації в державні некомерційні підприємства» (№ 10094) авторства Оксани Дмитрієвої, Валерія Зуба, Артема Дубнова та інших народних депутатів.

Автори цієї законодавчої ініціативи зазначають, що завдяки іноземним спеціалістам у медиків та управлінців українських закладів охорони здоров’я з’явилися передумови для дієвого обміну досвідом з іноземцями, імплементації сучасних лікувально-діагностичних та менеджментських підходів, опанування новітніх етичних стандартів. Тож народні депутати пропонують передбачити у законодавстві про наглядові ради закладів охорони здоров’я положення, яке дозволить залучати іноземців (крім громадян рф та рб) або осіб без громадянства до складу наглядової ради державного чи комунального закладу охорони здоров’я. Також парламентарії пропонують врегулювати питання призначення до складу наглядових рад державних та комунальних закладів охорони здоров’я незалежних членів, адже це один із ключових інструментів посилення ефективності управління публічними закладами охорони здоров’я.

Верховна Рада ратифікувала низку міжнародних угод: протокол про Правила визначення країни походження товарів до Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами — учасницями ГУУАМ (№ 0241) та Угоду між Кабінетом Міністрів України з Урядом Литовської Республіки про технічне та фінансове співробітництво (№ 0247).

Крім того, народні депутати підтримали проект постанови «Про визнання права інгуського народу на створення незалежної суверенної національної держави, засудження злочинів росії проти інгушів та відновлення територіальної цілісності Інгушетії» (№ 10344), який внесли парламентарії Сергій Тарута, Валентин Наливайченко, Михайло Цимбалюк, Володимир В’ятрович та Дмитро Микиша. Крім того, цей документ засуджує масову депортацію інгушів у 1944 році, розчленування національної території інгуського народу, руйнування інгуської національної ідентичності, масові вбивства інгушів у 1992 році, політичні репресії та інші злочини, здійснювані правлячим режимом рф з метою геноцидного знищення інгуської нації. Також підтримується прагнення інгушів до відновлення територіальної цілісності інгуського народу та збереження його національної ідентичності.

Водночас Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку доручено надіслати цю постанову всім членам міжнародного співтовариства та закликати їх ухвалити рішення на підтримку інгуського народу.

Народні депутати взяли до відома попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги за підсумками піврічної роботи (№ 10394).

У другому читанні та в цілому було ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі будівництва (№ 10202) авторства народних депутатів Івана Крулька, Віталія Безгіна, Олександра Горобця, Сергія Євтушка та Олени Шуляк; про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства (№ 9662) авторства Данила Гетманцева, Олексія Леонова та Ярослава Железняка; про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (№ 8219) авторства, зокрема, Сергія Іонушаса, Олександра Бакумова та Владлена Неклюдова.

Народні депутати відправили на повторне друге читання урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про Бюро економічної безпеки України» щодо удосконалення роботи бюро» (№ 10439).

Натомість урядовий законопроект «Про доброчесне лобіювання» (№ 10337), який був серед наших зобов’язань з євроінтеграції, ухвалено в цілому. А також за основу підтримано пов’язаний із ним законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання» (№ 10373).

Також у першому читанні підтримано євроінтеграційний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу» (№ 10265) авторства групи народний депутатів, зокрема, Руслана Стефанчука, Михайла Крячка, Сергія Штепи та Вікторії Подгорної.

А розпочалося пленарне засідання з Години запитань до уряду. Тож хоч Кабмін був представлений не в повному складі, адже Прем’єр-міністр та деякі міністри перебували у відрядженні, народні депутати поставили урядовцям низку запитань. Зокрема, йшлося про складнощі з отримання УБД, оскільки військові й далі тонуть у паперовій бюрократії, народні депутати цікавилися, коли буде звіт про використання виділених на дрони 40 мільярдів гривень, а також порушували питання щодо продовження виплат всім ВПО.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.