Фото Вадима САРАХАНА.

За роки окупації Крим став територією безправ’я, але спротив не припинявся жодного дня. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, який взяв участь у форумі.

«26 лютого ми віддаємо шану тим, хто чинив спротив та продовжує боротися проти російської окупації Криму. Війна почалася 10 років тому в українському Криму. Тоді ми ще не уявляли, на що здатна росія заради імперських марень її режиму, але дуже скоро стало зрозуміло: міжнародне право і права людини перестали існувати на території окупованого півострова», — сказав Руслан Стефанчук.

За його словами, за роки окупації Крим став територію безправ’я. Незаконні за-
тримання, обшуки, вбивства, зникнення людей, безпідставні засудження за сфабрикованими звинуваченнями, повне обмеження громадянських і політичних прав, свободи слова, зібрань і цілої низки інших можливостей кожної нормальної людини. Окупаційна влада витіснила з пів-острова всі незалежні ЗМІ, незалежних журналістів та правозахисників. Головною метою репресивної політики окупаційної влади було придушити будь-які рухи спільноти чи навіть окремих громадян, активістів чи журналістів, які не визнавали російську окупацію.

«Особливо вразливою групою в Криму є кримськотарська спільнота, яка переважно виступила проти російської окупації. Заборона Меджлісу, вбивства, викрадення та ув’язнення його лідерів і діячів, системний тиск на всю кримськотарську громаду — це та реальність, яка існує на цій землі довгих 10 років.

Попри це спротив не припинявся жодного дня. Навіть протягом останніх двох років, коли російський режим набув усіх ознак тоталітарного та кидає людей за ґрати за найменші прояви незгоди, в українському Криму є люди, які не бояться висловлювати свою позицію і відтак наближати деокупацію своєї Батьківщини», — підкреслив Спікер парламенту.

Він переконаний, що відповідь світу на окупацію українських Криму та Донбасу не була достатньою для того, щоб кремлівський режим утримався від більш агресивних кроків.

«Окупація Криму та спроба його анексії росією у 2014 році стала плацдармом для подальшого нападу й повномасштабної агресивної війни проти всієї України в 2022-му. Сьогодні дедалі більше країн світу починають розуміти, що росія не зупиниться на Україні, як вона не зупинилася на окупації Криму. Тому наше завдання — доносити правду до світу та розбудовувати коаліцію наших союзників», — сказав Голова Верховної Ради.

Він наголосив, що одним із важливих елементів цих зусиль є Міжнародна кримська платформа, яка дала змогу систематизувати роботу на різних майданчиках. Верховна Рада України розвиває цей фронт засобами парламентської дипломатії. Цього року третій парламентський саміт Кримської платформи відбудеться у Латвії.

«Сьогодні окупант більше не почувається в безпеці на українській землі. російські військові об’єкти в Криму зазнають регулярних ударів українських дронів. Це — реальні кроки з демілітаризації Криму. І вони продовжуватимуться до повного знищення там окупаційних військ.

Тож зберігаймо єдність та продовжуймо спротив. Боротьба принесе нам Перемогу. Ми відновимо нашу територіальну цілісність та збудуємо справедливий і сталий мир на всій нашій землі», — сказав Руслан Стефанчук.

«Війни завершуються по-справжньому чесно, коли зло, яке їх породило, вдається загасити. Відчуття справедливості та прагнення миру мають іти поруч, — зазначив у відеозверненні до учасників форуму Президент України Володимир Зеленський. — Це вимагає не забувати про Крим. Боротися за нього. Чинити спротив тому злу, яке росія принесла на півострів, а далі спробувала рознести всією Україною і хоче поширити на землях інших народів», — сказав Президент.

За його словами, ми маємо нарощувати протидію російському злу на всіх рівнях в усьому світі. І боротися за людей у Криму та у всіх інших окупованих частинах України.

«Ми маємо боротися за повне відновлення сили міжнародного права. За фундаментальне право кримськотарського народу, як і будь-якого іншого народу, жити у своєму домі», — наголосив Володимир Зеленський.

Він подякував усім, хто допомагає нашим воїнам, хто бореться у Криму проти окупанта. Безумовним пріоритетом України Зеленський назвав повернення наших полонених, депортованих з України та кримських політичних в’язнів.

«Від 26 лютого 2014 року дуже багато змінилося. Ми можемо завершити цю війну на українських умовах. Можемо повернути з окупації свою землю і людей, притягти росію до справедливої відповідальності за скоєне. Щоб це сталося, ми повинні боротися», — наголосив глава держави.

У дискусійній панелі на тему «Крим і Формула миру. Чому деокупація півострова — не лише про територіальну цілісність України» узяв участь Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Він зауважив, що світ усвідомив окупацію Криму лише після 24 лютого 2022 року.

«Про анексований росією Крим мало говорили й мало розуміли причини тих подій, які відбулися навесні 2014 року. Одиниці пам’ятають про Тузлу (росія почала споруджувати дамбу в Керченській протоці від Таманського півострова до острова Тузла у 2003 році. На думку аналітиків, так хотіла натиснути на Україну стосовно делімітації кордону в Керченській протоці та Азовському морі. – Ред.) й розуміють, чому в Конституції України з’явилася Автономна Республіка Крим».

За словами Олександра Корнієнка, нині ми проходимо свій шлях. Участь більш як 80 країн у Кримській платформі свідчить про те, що західні партнери нас підтримують.

«У нас немає ще 10 років. Бо ми не хочемо, щоб ціле покоління українців жили в умовах, коли Україська держава не має доступу до Криму. Події останнього року показали: наша стратегія правильна. Тільки дипломатія за вісім років нічого не дала. Треба додавати таку впевнену й цілеспрямовану «дипломатію малюків» (дронів. – Ред.) — вона працює ефективно», — зазначив Олександр Корнієнко.

росія має вивести війська

Учасники Міжнародної Кримської платформи у День спротиву окупації Криму опублікували спільну заяву.

У ній, зокрема:

засвідчили відданість принципам міжнародного права, включаючи повагу до суверенітету, територіальної цілісності та незалежності, а також невід’ємного права України на самооборону від неспровокованої агресії росії;

засудили неспровоковане, невиправдане та незаконне повномасштабне військове вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, яке стало розширенням російської агресії проти України, що триває з 19 лютого 2014-го;

закликали росію виконати юридично зобов’язуючий наказ Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022 року і негайно вивести всі свої сили і військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, невід’ємною частиною якої є Крим;

підтвердили, що Росія несе повну відповідальність за розпочату нею війну, і всі винні у воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Військова агресія російської федерації проти України має далекосяжні наслідки та негативний вплив на глобальний мир і безпеку;

підкреслили непохитну підтримку України та її народу, а також Української формули миру;

запевнили, що ніколи не визнають спробу незаконної анексії Криму та міста Севастополь, а також Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України;

засудили масові порушення та зловживання правами людини, що відбуваються в Криму, включаючи, серед іншого, свавільні затримання, катування та упередження, спрямовані проти спільнот меншин, таких як кримські татари;

наголосили на вимозі до росії не перешкоджати свободі навігації в Азовському та Чорному морях, що спричиняє або загострює регіональні та міжнародні кризи та збої, зокрема в аграрному секторі України та загрожує глобальній продовольчій безпеці;

підтвердили свою підтримку у післявоєнній відбудові України, включаючи Крим та місто Севастополь, з метою забезпечення добробуту та процвітання української нації.

Цитата

«У 2014 році росія анексувала Крим. А потім, відчуваючи безкарність, продовжила свою агресію, напавши на всю Україну. Ми маємо боротися, не здаватися й вірити у те, що робимо. Крим ніколи не буде російським. росіяни не будуть панувати у Чорному та Азовському морях. Ми вже це доводимо нашими «малюками» й силою переконання. Ми маємо і час і гідність. Ми тримаємо слово і тримаємо удар. Ми довели це всьому світу і доведемо росії».

Ірина ВЕРЕЩУК, віцепрем’єр-міністр — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Цифра

33
відсотки бойових кораблів чорноморського флоту російської федерації вивели з ладу Сили оборони України з початку повномасштабного вторгнення. Про це розповів спікер парламенту Руслан Стефанчук на «26-2-14: Війна почалась у Криму».

Цифра

208
українських бранців кремля незаконно утримують у Криму та росії. З них 125 — кримські татари, за даними Представництва Президента в Автономній республіці Крим на 19 лютого 2024 року.

Фото: Суспільне Крим.