Тими, хто розуміє значення слів «свобода» і «незалежність», хто усвідомлює загрози, які несе цивілізованому світу неонацистський по суті путінський режим з його ідеологією расизму, антигуманізму, проповідуванням культу сили та використанням терористичних видів діяльності. На боці світла і добра пастор християнської церкви СІОН у Софії (Болгарія) Ангел Пілєв, на рахунку якого 15 гуманітарних місій в Україну.

«У перші дні після початку війни ми відгукнулися на заклик болгарського Червоного Хреста і зібрали для України допомогу — аптечки, одяг, взуття, ковдри, засоби гігієни, — розповідає Ангел Пілєв. — «Ми» — це не державна організація, а пастори різних протестантських церков Болгарії. Для нас важливо було знати, куди йде зібрана нами допомога, кошти. Від перших біженців, які прибули у нашу країну, а це були здебільшого матері з дітьми, ми отримали більш точну інформацію про потреби цивільного населення, яке потерпало в умовах війни. Тож вирішили самі їздити в охоплену війною країну і передавати допомогу, як кажуть, із рук у руки».

У травні 2022 року Ангел Пілєв організував першу гуманітарну місію в Україну. В її межах для центрів біженців, будинків для літніх людей, інтернатів, лікарень, церков було доставлено понад 200 генераторів, які передали в Харків, Авдіївку, Куп’янськ, Запоріжжя, Бахмут, а також у Київський та Житомирський військові шпиталі. Болгарські друзі привезли тоді й медикаменти та гігієнічні засоби, продукти, 30 фільтрів для води, майже тисячу сонячних зарядних станцій. Потурбувалися і про такі потрібні речі, як побутові свічки та віск для траншейних свічок — його закупили півтонни.

Після атаки російської армії та знищення Каховської ГЕС Ангел Пілєв зі своїми однодумцями привезли в Херсон, що постраждав від масштабної екологічної катастрофи, влаштованої рашистами, 132 тонни води.

У списку матеріальної допомоги, наданої нашими друзями-болгарами, 700 комплектів одягу для дітей, тисяча подарунків для малечі, також одяг та спорядження для вояків ЗСУ, зокрема 200 комплектів термобілизни.

«Ми передали шоломи та бронежилети для наших українських друзів, які постійно, ризикуючи своїм життям, доставляють нашу допомогу на передову», — каже Ангел Пілєв.

В Україні болгарські волонтери мають партнерів — це «Сімейний центр Слово і Діло» (Брусилів, Житомир), Дім молитви (Вишневець, Тернопіль), Благодійна організація «З НАМИ БОГ» (Київ).

Ангел Пілєв зазначає, що коли почалася повномасштабна війна в центрі Європи і під масованими ракетними ударами рашистів почали гинути люди, першою його реакцією як християнина і просто людини, що сповідує гуманістичні ідеали, було — допомогти.

«У поїздках в Україну поряд були друзі та однодумці — пастори Іван Серта з міста Нова Загора і Стоян Славчев із Слівена, — зазначає волонтер. — І хоч ми належимо до різних конфесій, це ні на хвилину не заважало нам працювати разом заради добра. Варто назвати і Лазаря Радкова, відомого в Болгарії філантропа, чия благодійність допомогла багатьом людям в Україні. Поряд з нами й Іво Попов — молодий, талановитий художник, який продавав свої картини, а на отримані кошти купував генератори для українців. Один із них він передав Брусилівській школі мистецтв».

Ангел Пілєв каже, що українці його вражають. «У травні 2022 року я здійснив першу гуманітарну місію в Україну. Пригадую, як тільки перетнув державний кордон, то побачив рекламні щити із закликами молитися за українських захисників і єдність нації. Незважаючи на воєнний стан, нас скрізь гостинно зустрічали, дякували за допомогу. Міг би розповісти тисячу історій про зустрічі й розмови з бійцями, з різними людьми, які не забуваються. Здається, у місті Дубно у нас спустило колесо. Ми знайшли майстерню, де двоє хлопців хвилин за 30 відремонтували нам диск і шину. Запитую, скільки це коштує? А вони відмовилися взяти гроші, кажуть: «Ми з волонтерів гроші не беремо, тим більше, що ви проїхали сотні кілометрів, щоб нам допомогти. Це найменше, що ми можемо для вас зробити», — пригадує пастор.

Як зазначає волонтер, його вражало і те, що в тяжких умовах війни в Україні все працювало. «російська пропаганда брехала, що Україна розвалюється, що вже немає держави, поліції, кругом панує хаос, мародерство, — продовжує розповідь Ангел Пілєв. — А ми, коли приїхали, то побачили, що банки, магазини, офіси відкриті, триває життя, щоправда, з повітряними тривогами».

Та найбільше волонтера з Болгарії вражає незламність українців. «Дух людей, які відмовилися схилитися перед окупантами і борються за свою свободу, справив на мене сильне враження. Це надихає і заслуговує поваги, шанування і допомоги. Як людина віруюча, я легко можу провести аналогію з битвою між Давидом і Голіафом. У Голіафа була зброя і сила, а Давид був лише підлітком з пращею в руках, Бог був із Давидом, і Голіаф був переможений. Українці борються і з Божою допомогою вистоять і переможуть, — каже Ангел Пілєв. — А ми робитимемо все, що зможемо, для підтримки українського народу, тільки не здавайтеся!»

До гуманітарних проєктів пастора долучається дедалі більше людей. Серед нових його помічників британець індійського походження Радж, із яким волонтер познайомився в літаку.

«Я багато розповідав йому про Україну , — пригадує пастор. — В аеропорту, в Софії, він пожертвував гроші для проєкту. Потім приїхав у нашу церкву, і ми разом вирушили на ринок, де придбали сонячні лампи для українців та інші необхідні речі».

Пастор уболіває за нашу країну всією душею. Каже, болгари добре знають, що таке «звільнення» росіянами. «Наша країна була окупована радянськими військами у 1944 році, — зазначає пастор. — «Освободітєлі» влаштували на нашій землі терор — убивали мирних громадян, ґвалтували, влаштовували погроми. Десятки тисяч людей, які не були в захваті від нових порядків, знищили без суду і слідства. Інтелігенцію винищили або вигнали з країни, приватну власність конфіскували, були розгорнуті широкомасштабні репресії проти церкви. Під час відомого у Болгарії «пасторського процесу» глави протестантських церков були оголошені західними шпигунами і за вироками «суду» відправлені в концтабори на десятиліття. На їхні місця комуністичний уряд поставив людей, лояльних до нової влади, і так церква в Болгарії — православна, католицька та протестантська — опинилася під прямим контролем органів державної безпеки — репресивного апарату комуністичної партії».

Війна триває, і Ангел Пілєв (на знімку праворуч) та його друзі готуються до нової поїздки в Україну, де надійне плече болгарських друзів відчувають тисячі людей. Від імені їх усіх кажемо: «Щиро дякуємо!» І нехай зроблене волонтерами добро повернеться їм сторицею.

Фото надано Ангелом Пілєвим.