Мітинг відбувся після конференції трудового колективу університету, де викладачі вишу одностайно й категорично виступили проти його знищення шляхом включення до складу ЖДУ імені Івана Франка.

Таке приєднання, зокрема, означатиме для регіону втрату єдиного в області вишу, що має статус національного університету, а також призведе до значних іміджевих та репутаційних втрат для України. Як наголошують викладачі ВНЗ, приєднання до ЖДУ імені Івана Франка означатиме порушення Поліським національним університетом усіх європейських грантових угод, що унеможливить їх виконання. При цьому загальні підтверджені втрати становитимуть щонайменше 1,2 млн євро.

Учасники конференції ухвалили колективне звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства освіти і науки України, Житомирської ОВА, обласної і міської рад з вимогою втрутитися в ситуацію та зупинити процес реорганізації Поліського національного університету.

«Це вже не проблема місцевого значення, а питання збереження національних цінностей та національної безпеки», — наголошує ректор ПНУ Олег Скидан.

У зверненні зазначається, зокрема, що ПНУ є одним з провідних національних освітньо-наукових та дослідницьких центрів у сфері економіки та агробізнесу, державного управління та місцевого самоврядування, національної безпеки і оборони України. У минулому виш запропонував детальне обґрунтування альтернативних моделей структурної оптимізації мережі закладів вищої освіти, що максимально враховує інтереси всіх стейкхолдерів і мінімізує низку ризиків.

«Проте абсолютна герметичність процесу об’єднання, що наразі динамічно набирає обертів на тлі де-факто позбавлення суб’єктності Поліського національного університету, викликає занепокоєння інституціалізацією такої практики щодо вітчизняних закладів вищої освіти», — йдеться у зверненні.

У виші наполягають на широкому суспільному обговоренні критеріїв доцільності об’єднання автономних і самодостатніх університетів, забезпеченні прозорості та вивіреності процедур модернізації, а також доказовості підвищення якості освіти й ретельному аналізі вітчизняних пілотних проєктів оптимізації мережі закладів вищої освіти.

«Громадянське суспільство, зокрема студентство та освітяни, що беруть відповідальність за долю країни щоденно на фронті й у тилу, мають право бути почутими. Відтак абсолютно неприпустимими є механістичний підхід до проблематики модернізації вищої освіти, а надто — свідома некомунікація уповноважених державою осіб у відповідь на пропозицію відкритого дискурсу та напрацювання ефективних управлінських інструментів, — наголошується у зверненні. — Вважаємо рішення об’єднання поспішним, недостатньо виваженим і таким, що нагально потребує ретельного опрацювання. Враховуючи викладене, переконливо просимо втрутитися в ситуацію та зупинити процес реорганізації Поліського національного університету шляхом його приєднання до Житомирського державного університету імені Івана Франка».

Фото зі сторінки телеканалу СК1 у Фейсбуці.