Mountain Seed Foundation — некомерційна організація, що надає гуманітарну та психологічну підтримку дітям і сім’ям, які постраждали від війни. Влітку минулого року для сімей загиблих військовослужбовців з Миколаєва організували подорож до Австрії. Там вони в гірському таборі містечка Капрун пройшли унікальну оздоровчу програму, розроблену командою фахівців американського фонду. За допомогою занять з альпінізму, мистецтва, терапії дорослі та діти вчилися розвивати стійкість і долати життєві виклики.

Учасники програми із сімей загиблих військовослужбовців зустрілись із Натаном Шмідтом уже як із добрим другом, розмовляли про події, що стались з часу їхньої останньої зустрічі, обмінювались пам’ятними сувенірами, згадували час, проведений у гірському таборі.

«Я знаю, що це дуже важко — проходити війну. І я сподіваюсь, що ви станете підтримкою для інших родин, які через це проходять. Ви знаєте, що більшість американців підтримує Україну. Це підштовхує нас допомагати ще більше, спонсорувати та надавати вам цю підтримку. Ми розуміємо, що всі жінки та чоловіки в Україні захищають не лише вас, а й нас також. Ми любимо Україну й надалі допомагатимемо. Ми збираємось допомагати людям у Миколаєві ще протягом більш як 20 років. Тож ми продовжуємо цей шлях разом», — звернувся Натан до присутніх.

Він додав, що багато американців цікавляться життям українців і наш приклад надихає їх на спільну боротьбу. До зустрічі також приєднались миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та його перший заступник Віталій Луков. Представники міської влади подякували за допомогу миколаївським родинам та обговорили можливості подальшої взаємодії з фондом щодо підтримки сімей, які постраждали від російської військової агресії.

Олександр Сєнкевич додав, що такі фонди, як Mountain Seed Foundation, роблять важливу справу. Адже багато організацій надають допомогу продуктами, хтось відновлює зруйновані будівлі, дороги, але не менш актуально нині дбати про ментальне здоров’я та реабілітацію родин, які втратили членів сімей, своїх близьких та рідних. І за кожною такою новою цифрою в переліку наших втрат на цій війні стоїть чиєсь життя, а також велика трагедія для кожної родини, яка несе цю втрату. Але відкласти життя на потім ми не маємо змоги, тож повинні дбати про тих, хто житиме в цій країні в майбутньому, — про молодь і дітей.

Натан Шмідт запевнив, що програма з підтримки родин, які постраждали внаслідок війни, триватиме. Так, вони планують організовувати реабілітацію безпосередньо в Україні, щоб охопити більшу кількість людей. Зокрема, це може відбуватися в Карпатах. Тож у фонді вони розуміють проблеми та будуть підтримувати українців і надалі.

Наприкінці зустрічі Олександр Сєнкевич подарував гостю з Америки сувеніри, а саме книжку про Миколаїв, а також прапор миколаївської 79-ї окремої десантно-штурмової бригади з підписами бійців. Родини миколаївських воїнів передали Натану пам’ятні для них речі: шеврон батальйону загиблого бійця, патріотичні сувеніри та синьо-жовті кульки, щоб ними зустрічати наступні групи українців, які приїдуть на реабілітацію.

Фото з відкритих джерел.