Для організації підготовки проекту нового Митного кодексу України наказом Міністерства фінансів створено експертні команди, до складу яких увійшли представники Мінфіну, Держмитслужби та експерти фінансованих ЄС програм з підтримки реформи митниці та управління державними фінансами, повідомили в прес-службі міністерства.

Під час стартової зустрічі керівництва Мінфіну та Держмитслужби з менеджментом Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM) та представниками команди підтримки реформ Мінфіну зазначалося, що розробка цього документа спрямована на виконання вимог до України як країни—кандидатки на вступ до ЄС.

«Український вибір — це якнайшвидша євроінтеграція, тому ми посилюємо підготовчі процеси до вступу в ЄС у сфері митниці. Ця робота надважлива і непроста. Адже необхідно, з одного боку, дотримуватись європейських процедур, а з іншого — врахувати у новому Митному кодексі України реалії українського життя й потреби вітчизняного бізнесу. Водночас ми маємо забезпечити безперебійність роботи митниці: не можна допустити зупинку товарообігу чи руху через кордони ні на мить. Основна робота за Мінфіном і Держмитслужбою: налагодження ефективності всіх процесів, впровадження, тестування і, як результат, отримання позитивного висновку Єврокомісії», — зазначив заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, висловивши вдячність європейським партнерам за постійну підтримку та готовність долучитись до створення нового митного законодавства України.

Перед експертними командами поставлено завдання підготувати на основі Митного кодексу ЄС базовий проект нового Митного кодексу України для його подальшого обговорення із залученням ширшого кола експертів та представників бізнесу і громадськості.

«Одним із ключових завдань сучасної митниці є сприяння міжнародній торгівлі. Наближення до європейських практик спрощення митних формальностей і скорочення часу оформлення товарів сприятиме інтенсифікації експортно-імпортних операцій на українському кордоні. Це основні напрями, над якими ми будемо працювати під час розробки положень нового Митного кодексу. Тому ми розраховуємо на підтримку європейських партнерів», — сказав в. о. голови Держмитслужби України Сергій Звягінцев.

Міжнародний експерт EU4PFM з питань митниці Вітяніс Алішаускас у свою чергу запевнив у повній підтримці написання нового Митного кодексу України на основі Митного кодексу ЄС. «Сподіваюся, до кінця року в нас, як результат, буде документ такої якості, який ми зможемо показати громадськості», — зауважив він.

На думку директора Департаменту митної політики Мінфіну Олександра Москаленка, якщо розглядати це питання через горизонт «Україна у Євросоюзі-2030», то у нас є коридор для розробки нового Митного кодексу України із запасом часу до шести місяців. «У 2027 році мінімум рік мають застосовуватися у повному обсязі європейські митні правила на національному рівні. Тобто починаючи з 2027 року мають набрати чинності всі підзаконні акти.

Прийняття цих актів — це 2026 рік, бо ми розуміємо, який це обсяг нормативного регулювання. Щоб розробити підзаконні акти у 2026 році, новий Митний кодекс має бути ухвалений у 2025-му», — зазначив О. Москаленко, якого призначено координатором розробки документа від Мінфіну.

Координувати роботу від Держмитниці буде заступник голови служби Владислав Суворов.