У розміщеній на сайті Вінницької облради інформації зазначається, що це оцінка діяльності органів місцевої влади за підсумками роботи у 2023 році. Загалом аналізували показники за одинадцятьма параметрами, зокрема, такими як публікації проектів рішень сесій та постійних комісій рад, протоколів, відеозаписів роботи депутатів під час сесійних засідань. Також оцінювалося, чи завчасно анонсують проведення сесій та розміщують порядки денні засідань.

Діяльність обласних та міських рад в умовах війни набуває особливого значення, зазначають дослідники з руху «Чесно». Насамперед ідеться про згуртування людей у боротьбі з ворогом. Максимальна відкритість є першим кроком до налагодження діалогу. Тепер це стає обов’язком кожної ради — тісно співпрацювати з жителями громади, прислухатися до їхніх думок, зауважень, пропозицій.

В органах самоврядування з’явилися нові завдання — вирішення питань внутрішньо переміщених осіб, а також евакуйованих з інших регіонів суб’єктів господарювання. Чи не найголовніше нині — підтримка тих, хто протистоїть ворогу у російсько-українській війні, та їхніх сімей.

У повідомленні зазначається, що вінничани у 2022 році також були серед лідерів, тільки загальний бал на той час мали нижчий на один пункт. Тепер підвищили показник та потрапили в число переможців.
У 2023 році депутати 12 разів збиралися на сесійні засідання, під час яких ухвалили 260 рішень з наболілих питань життя громади та підтримки оборонців країни.

Вінницька область.