Важливо, щоб ми не зробили помилок, як наші попередники понад сто років тому, коли у внутрішніх суперечностях втратили державу. Цього ніхто не пробачить:  ні історія, ні прийдешнє покоління. Це — про відповідальність перед майбутнім України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю Суспільному. Наводимо головні тези цієї розмови.

Про роботу законодавчого органу

Упродовж двох років Верховна Рада діяла ефективно. Розуміючи відповідальність за країну, так вона працюватиме й далі. Але парламент — це політичний організм. З якихось питань політичну узгодженість ми знаходимо швидше, з якихось — гірше. Та впродовж цього часу (після повномасштабного вторгнення росії. — Ред.) депутати тримають єдність. Для мене це один із пріоритетів.

По багатьох питаннях у нас були складні дискусії. Проте найважливіші законопроекти отримували конституційну більшість. Верховна Рада ухвалила необхідні законопроекти для європейської інтеграції, для поступу до членства в НАТО. Ми прийняли всі необхідні закони для переходу економіки на військові рейки. Працюємо над законом про мобілізацію.

Про пріоритетність

Пріоритетність у розгляді законопроектів визначає наше політичне бачення. Це питання Перемоги, курсу до ЄС і НАТО, допомога для України, створення міжнародного трибуналу.

У парламенті все тримається на домовленостях. Фракції повинні знайти компроміс. Найближчим часом я збираю керівників фракцій і груп, проговоримо всі питання. Сподіваюся, днями парламент повернеться до роботи.

Про мобілізацію

Парламент має послідовність розгляду будь-якого питання: комітет, перше читання, комітет, друге читання. Після цього законопроект виноситься в зал. Нині проект про мобілізацію перебуває в комітеті (Верховна Рада 7 лютого прийняла у першому читанні за основу проект закону щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку № 10449. До другого читання до нього внесли 4300 поправок, які нині розглядає профільний Комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки. — Ред.).

Маємо бути свідомі, це — не звичайний законопроект. Хлопці й дівчата на передній лінії потребують чітких правил, ротації, заміни. Але треба розуміти, на кого міняти — мають бути унормовані системи пошуку й навчання людей.

Парламент має приймати, в тому числі, складні рішення. І нести за них відповідальність. Наше завдання — забезпечити спроможність військових обороняти Батьківщину. Щоб Збройні Сили ставали сильнішими, в суспільстві був принцип рівності й справедливості й усі розуміли, кого залучатимуть до військової служби насамперед.

Будь-який законопроект має бути точною формулою, яка дає відповідь на питання суспільства. Сьогодні у нього є запит на справедливість, пріоритетність і захист України. Комітет повинен проаналізувати всі питання і з’ясувати, яка найкраща законодавча формула розв’яже проблему.

Про виїзд депутатів за кордон

Міжнародна діяльність парламенту — важлива складова парламентаризму. Але вона має бути ефективною. Це коли ти їдеш на Захід зі зрозумілими меседжами й вертаєшся з конкретними результатами.

У мене кожен день є стос заяв від народних депутатів, які просяться у закордонні відрядження. Кілька реальних прикладів. «Прошу відправити мене в Нью-Йорк», де має бути якась вистава «Мами по скайпу», спортивні заходи, тренінги особистісного росту. Я цього підписувати не буду, для цього ви можете взяти відпустку. Але якщо я бачу участь у парламентських асамблеях, виїзди делегацій, які їдуть вибивати зброю, планують працювати з Конгресом США, то завжди погоджую. Виходячи з цього були прийняті відповідні акти, які регламентують перелік підстав для відряджень народного депутата.