«Тобто попри те, що ми суттєво підвищили нашу фінансову самодостатність за два роки, ми все ще дуже потребуємо бюджетної підтримки з боку наших союзників», — сказав під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Щоб посилити нашу економічну спроможність, Кабмін ухвалив рішення про створення ще двох індустріальних парків. Перший, розташований у Рівненській області, спеціалізуватиметься на промисловій переробці. Там планується інвестувати понад мільярд гривень та створити 1400 робочих місць. Другий індустріальний парк діятиме на Львівщині та спеціалізуватиметься на переробній промисловості з акцентом на меблевому виробництві.

Інвестиції тут мають становити два мільярди гривень, а також очікується створення понад двох тисяч нових робочих місць.

Ще одним рішенням уряд запустив механізм державної підтримки інвестиційних проектів із значними інвестиціями. Отримати державну підтримку зможуть інвестори, які планують реалізувати в Україні проекти вартістю від 12 мільйонів євро у сферах переробної промисловості, видобутку корисних копалин для подальшої переробки чи збагачення, транспорту, логістики, освіти, наукової діяльності, охорони здоров’я, поводження з відходами, мистецтва, культури, туризму, спорту, електронних комунікацій. «Цей документ дає можливість інвесторам отримати компенсацію за збудовані ними об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. Тобто якщо інвестор побудував дорогу, провів воду, газ, або електроенергію до свого заводу чи іншого об’єкта інвестицій, то держава компенсує йому ці витрати», — сказав прем’єр, додавши, що також інвестор матиме можливість отримати компенсацію своїх витрат за підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж.

Уряд ухвалив розпорядження щодо остаточного визначення місця розташування Національного військового меморіального кладовища у Гатненській сільській територіальній громаді Фастівського району Київської області.

Тож найближчим часом у власність НВМК буде передано понад 265 гектарів землі та розпочнуться підготовчі роботи.

Також затверджено Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року. Окрім сприяння поступовому формуванню комфорт-ного та функціонального єдиного мовно-інформаційного україномовного простору на всій території України, ця програма також передбачає кроки з подолання наслідків лінгвоциду державної мови та заходи з відновлення функціонування української мови на деокупованих територіях, промоцію української мови в Україні та світі, вдосконалення рівня володіння та викладання української мови педагогічними працівниками. Крім того, документом зафіксовано, що українська мова — це мова надання публічних послуг, тож до 2030 року 100 відсотків держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою відповідно до вимог українського правопису та вимог, визначених Національною комісією зі стандартів державної мови.

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби». Перегляд ставок здійснюється з метою виконання вимог Директиви ЄС щодо мінімального акцизного податкового зобов’язання, яке має становити не менш як 90 євро за 1000 штук сигарет. Згідно з планом, на цю цифру Україна мала вийти у 2025 році, однак через девальвацію гривні наступного року акциз на сигарети може сягнути лише 70 євро. Тому й виникла необхідність переглянути ставки акцизного податку, щоб до 2028 року вийти на встановлений Директивою ЄС рівень.