Верховна Рада України у першому читанні 234 голосами «за» ухвалила урядову ініціативу про реформу фінансування вищої освіти — законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам» (№ 10399).

Уряд пропонує здійснити реформування на основі диверсифікації способів фінансового забезпечення навчання здобувачів, підвищення ефективності використання державних коштів в частині фінансування державного замовлення, адресності державної цільової підтримки, вдосконалення механізму формування та розподілу державного замовлення.

Трьомастами голосами народні депутати підтримали за основу й іншу урядову ініціативу — законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю» (№ 9538), який стосується вогнепальної зброї, виданої цивільному населенню у період дії воєнного стану.

За оцінками експертів, після закінчення війни в Україні може бути до трьох мільйонів одиниць незареєстрованої зброї, що стане великою проблемою, зауважила співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко.

Тож відповідно до проекту громадяни, в яких є незареєстрована вогнепальна зброя, повинні її задекларувати. Поліція внесе зброю до обліку і поверне її власникові до закінчення воєнного стану. Після його завершення власники впродовж 90 днів мають повернути зброю поліції. Водночас знайдена зброя повинна бути передана поліції впродовж 24 годин. А власники цивільної зброї не несуть відповідальності за застосування її проти агресорів під час воєнного стану.

Під час засідання.

У другому читанні та в цілому Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану» (№ 9456) авторства народних депутатів Юрія Камельчука, Данила Гетманцева, Андрія Геруса, Олександра Гайду та інших депутатів.

За словами авторів законодавчої ініціативи, нині в Україні відсутні законодавчі механізми та не створено сприятливих умов для виробництва біометану. Тоді як технічно досяжний потенціал виробництва біометану становить до 10 мільярдів кубічних метрів на рік. «У разі поступового руху у цьому напрямі у 2030 році загальне виробництво біометану в Україні може досягти одного мільярда кубічних метрів на рік.

Біометан може використовуватись для заміщення природного газу, виробництва теплової та електричної енергії, як паливо для транспорту, сировина для хімічної промисловості, сприятиме диверсифікації джерел енергії, прискорення переходу на чисту енергію, залучення інвестицій», — ідеться в пояснювальній записці до проекту.

«Для України, в тому числі для відкриття експортних можливостей, — це залучення нових інвестицій в енергетичний та аграрний сектори економіки, створення нових робочих місць та бази для нових податків місцевого й державного рівнів», — зазначають депутати.

Насамкінець народні депутати проголосували в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (№ 10427-1) авторства Степана Чернявського, Івана Чайківського, Дмитра Костюка, Олександра Салійчука, Артема Нагаєвського та Миколи Кириченко. Цим законопроектом пропонується створити сприятливі умови для обігу насіння найкращих сортів бавовнику в Україні, а також для підтримки відновлення важливої галузі сільського господарства з метою забезпечення ресурсних потреб вітчизняної промисловості, передусім на період воєнного стану та протягом трьох років із дня його завершення або скасування.

Василь Вірастюк і Тарас Тарасенко.

Потім у роботі парламенту на вимогу двох фракцій — «ЄС» та «Голос» — було оголошено перерву. Фракції вимагали, щоб до порядку денного було внесено законопроект про заборону російської церкви, а також створення ТСК стосовно фортифікаційних споруд.

На початку пленарного засідання народні депутати, що входять до складу Міжфракційного об’єднання «За вільну Білорусь!» висловили слова подяки білорусам, які разом із Силами оборони дають відсіч російським окупаційним військам. Ідеться, зокрема, про полк Кастуся Калиновського, створений два роки тому,  який нині разом із ЗСУ виборює нашу свободу і незалежність від москви.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.