Цей документ є альтернативним до проекту закону № 11042 «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення заходів функціонування і розвитку критичної інфраструктури в галузі цивільної авіації та пошуково-рятувального забезпечення у морському пошуково-рятувальному районі України». Він був поданий до парламенту на кілька тижнів раніше народною депутаткою Оленою Шуляк та іншими парламентаріями.

У чому різниця між цими законодавчими ініціативами? «Голос України» розпитав у Юлії Клименко, ініціаторки альтернативного законопроекту, першої заступниці голови Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури (на знімку).

— Суть законопроекту № 11042 полягає в тому, аби надати 750 мільйонів гривень аеропорту «Бориспіль» та «Морській рятувально-пошуковій службі». Моя пропозиція — не робити це зараз. Альтернативний законопроект пропонує ці 750 мільйонів спрямувати на озброєння ЗСУ. Бо нині основне для нас питання — це максимально укріпити нашу армію для того, щоб перемогти у війні. Я впевнена, що вже після Перемоги ми можемо розвивати аеропорти та «Морську рятувально-пошукову службу».

Нині пріоритет — це армія і Перемога, все решта, вважають ініціатори цього законопроекту, може почекати. Це важливо особливо зараз, коли, на жаль, затримуються гроші від наших американських партнерів, які шукають політичного консенсусу в питанні надання Україні грошей і зброї. Ця криза може затягуватися, а армію фінансувати треба щодня і купувати зброю вже сьогодні. Тож якщо є зайві кошти в бюджеті, вони повинні піти саме на ЗСУ, вважає народна депутатка.

Відповідаючи на за питання про перспективи ухвалення альтернативного законопроекту, Юлія Клименко зауважила, що це завдання бюджетного комітету.

Фото з особистого архіву Юлії Клименко.