За цей час місто прихистило переселенців з 15 областей України. За два роки було зареєстровано 78 657 внутрішньо переміщених осіб. Реальна кількість біженців, які приїхали до Кривого Рогу, перевищує 80 тисяч. З них 46,5% — з Херсонщини.

Про це говорили голова Ради оборони міста Олександр Вілкул та голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін під час його перебування на Дніпропетровщині (на знімку). Нараду присвятили питанням надання комплексної допомоги та підтримки мешканців Херсонщини, які переїхали до Кривого Рогу.

Олександр Вілкул зазначив: сьогодні український народ проходить випробування на людяність та згуртованість, адже тільки разом ми зможемо вистояти та перемогти ворога. Фактично починаючи ще з 2014 року в Кривому Розі побудована комплексна система підтримки внутрішньо переміщених осіб. Тоді розпочав роботу міський штаб допомоги. А з перших днів повномасштабного вторгнення штаб цілодобово приймав мешканців з територій та громад, де йшли бойові дії. Надавалася кваліфікована медична та психологічна допомога, кожен отримував продуктові набори, засоби гігієни.

«Також ми домовилися з Пенсійним фондом, і наші фахівці, ризикуючи дуже часто життям, доставляли пенсії мешканцям прифронтових міст та сіл. Забезпечували супровід і працівників «Укрпошти», котрі видають пенсії мешканцям, які не мають змоги отримати її в інший спосіб. Восени 2022-го було визволено правобережжя Херсонщини. Після цього наші сапери допомагали розміновувати території, а криворізькі будівельники брали участь у відбудові зруйнованих мостів. Наші фахівці відновлювали енерго-, водо-, газопостачання, інтернет-зв’язок. Крім того, наше місто відправляло на Херсонщину будматеріали для ремонту зруйнованого житла. І це не весь перелік допомоги та підтримки Херсонщини та херсонців. Ми й надалі продовжуємо піклуватися про людей і допомагати їм. Українці підтримують українців і так буде завжди!» — наголосив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул (на знімку ліворуч).

У міськраді повідомили, що недавно відкрито Центр підтримки переселенців із Херсонської області. До гуманітарного хабу можна звернутися щодо оформлення документів, отримання виплат і гуманітарної допомоги. Також там надають консультації з питань працевлаштування та відновлення житла, психологічної, юридичної підтримки тощо.

Олександр Прокудін зазначив, що відкриття хабу є результатом командної роботи херсонців та криворіжців: «Кривий Ріг прийняв максимальну кількість людей з Херсонщини. У перші дні ми отримували інформацію від людей, які виїздили саме сюди... Вони порівнювали це із подихом вільного повітря. Дякую Кривому Рогу, всім громадським організаціям, представникам влади, які приймали наших людей і надалі приймають та опікуються ними, надають всебічну допомогу — гуманітарну, правову, психологічну, медичну. Дітей наших влаштовують у садочки, школи. Це дуже потрібно для нас нині».

Під час зустрічі було акцентовано, що громада Кривого Рогу не тільки надає комплексну допомогу внутрішньо переміщеним особам з Херсонщини, а й сприяє у відновленні роботи органів місцевого самоврядування та забезпеченні сталого і безпечного рівня життєдіяльності визволених територій сусідньої області.

«Місто організувало безплатні проживання і триразове харчування для переселенців, видачу довідок ВПО та оформлення допомоги на проживання, медичне обстеження та лікування. Для дітей організовано дозвілля та дистанційне навчання у школах.

Мешканцям, які залишилися на Херсонщині після визволення, не раз надавалася допомога — продуктові набори, вода, засоби особистої гігієни, медикаменти, одяг, памперси, матраци, ліжка тощо», — додають у міськраді.

Визволеним населеним пунктам Херсонщини громада допомагала пальним, надавала генератори, електрокабельну продукцію, будівельні матеріали. А у листопаді 2022 року криворізькі будівельники у Херсоні встановили 50-метровий флагшток.

Фото Криворізької міської ради.