На прохання власників притулків та небайдужих містян на благодійних засадах щотижня лікарі виїжджають у різні райони міста та області, щоб обстежити тварин, визначити їх стан здоров’я та провести додаткові дослідження. Вже побували у Біленькому, Розумівці, поблизу Оріхова та в інших місцях.

Це стало можливим завдяки підтримці фонду ветмедицини спільно з американською ветеринарною медичною фундацією, які придбали спеціалізоване авто. Сам проєкт реалізується в межах діяльності Української благодійної ветеринарної клініки.

В автівці є апарат УЗД, хірургічні набори та вакцини. Все це допомагає проводити хірургічні втручання, первинну хірургічну обробку ран, стерилізацію, кастрацію, необхідні вакцинації, чипування тощо.

«Окрім того, часто привозимо препарати та передаємо їх військовим. Усі ці послуги надаємо безплатно, і в нас є така можливість завдяки Українському фонду ветеринарної медицини та американському фонду AWMF — вони надсилають нам деякі препарати та надали отаку гарну автівку, щоб ми мали змогу їздити», — зазначає волонтер, ветеринарний лікар клініки «Свій лікар» Андрій Пономаренко.

Одна з пацієнток — собака Зоя, яку, як і багатьох інших, врятували й привезли з фронту. Після падіння в окоп вона отримала перелом хребта — внаслідок чого паралізувало задні лапи.

Після евакуації її прихистила жителька Запоріжжя Ольга Абрамова. Жінка опікується ще понад двома десятками собак. А ветеринари допомагають лікувати тварин, проводять обстеження, вакцинацію, а за потреби — і чипування.

«Ще до повномасштабної війни ми почали потроху допомагати тваринам — у нас завжди хтось був на прихистку. Але за останні роки стали повноцінним притулком», — каже жінка.

Не лишають у біді й безпритульних тварин. Так, просто неба містяни знайшли песика, який настільки тривалий час ходив із туго зав’язаним металевим дротом на шиї, що той уже врісся в шкіру. Тварина опинилася у клініці, де її одразу назвали Альф.

«Наші лікарі взяли аналізи, обстежили і провели дуже складну операцію, тому що на шиї тварини довгий час був залізний дріт, який травмував тканини. Лікарі його зрізали та вдалися до пластичної хірургії — це дуже непростий та довготривалий процес, але все вийшло», — зазначає ветеринар клініки «Свій лікар» Дар’я Пономаренко.

Працівники бригад наголошують, що ситуація зі здоров’ям безпритульних тварин доволі складна. Особливо почастішали випадки сказу у чотирилапих. Тож медики закликають господарів обов’язково вакцинувати своїх улюбленців від цієї хвороби — і робити це необхідно раз на рік.

Фото Запорізької міської ради.