Поки що йдеться, звісно, про ті з них, які називають ранніми. За словами начальника обласної військової адміністрації Філіпа Проніна, до того, як знову задощило, працівники сільгосппідприємств і фермерських господарств регіону встигли засіяти 18 тисяч гектарів. Найбільше кинули в ґрунт насіння ячменю — на площі 16 тис. га.

Своєрідним доважком до неї є поки що площі ярої пшениці — 900 га, а також гороху та вівса. На цю весну хлібороби краю запланували засіяти зерновими та зернобобовими й технічними культурами загалом майже 1,4 мільйона гектарів.

Водночас після підживлення продовжують догляд за озиминою. Фахові дослідження засвідчили: посіяні ще минулоріч культури перебувають у хорошому стані. Власне, він кращий за той, який був на такий само період 2023-го.

Цьому неабияк посприяла погода восени та взимку. Адже температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці минулої зими не опускалася нижче шести градусів морозу. А критичними для її вимерзання залишаються мінус 14-15 градусів. Але така успішна перезимівля головного полтавського хліба та інших культур не дає підстав для розхолодження агро-номам та іншим причетним до плекання майбутнього врожаю трудівникам. Надто з огляду на те, що тепла зима зазвичай є сприятливою і для непроханих гостей — збудників хвороб і шкідників рослин.

Тож задля того, щоб не допустити їхнього стрімкого поширення з настанням справжнього весняного тепла, у господарствах уже нині починають застосовувати цілий комплекс агротехнічних заходів. При цьому на більшості площ не обійдеться, звісно, й без використання дозволених засобів захисту рослин.

Фото з відкритих джерел.