Микола Бондаренко працював на шахті, але пішов добровольцем боротися з ворогом. 26 квітня 2022-го у віці 23 років він загинув на Донеччині, на одному з найважчих напрямків фронту — Авдіївському. Героя нагороджено нагрудним знаком «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня та орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Матері полеглого воїна Валентині Бондаренко важко підбирати слова, коли вона згадує свого сина Колю. Він був справедливим, амбітним, дорослим не за роками хлопцем, мав власну думку, любив спорт та психологію. Ще у 2021 році говорив, що буде повномасштабна війна, але рідні не могли в це повірити. Мати розуміла, що син одразу піде воювати. 23 лютого 2022-го Микола був уже у військкоматі, а 25-го поїхав у «гарячі» точки фронту.

Жодного разу не поскаржився на ті жахіття, що бачив.

«Біля нашого будинку перейменували вулицю на його честь. Дякую всім, хто підтримав пропозицію. Тепер син житиме в назві вулиці, а з меморіальної дошки проводжатиме та зустрічатиме її мешканців... Микола загинув за мирне майбутнє незалежної України. Вічна слава всім Героям! Та низький уклін тим, хто продовжує боронити кожен сантиметр нашої землі», — сказала мати Героя.

Під час відкриття дошки біля будинку, де проживав старший солдат, командир мінометного розрахунку Микола Бондаренко, зібралися його рідні, друзі та побратими, керівництво міста, аби вшанувати його пам’ять.

«Місто завжди пам’ятатиме Миколу й усіх Героїв, які склали голови в боротьбі з агресором. Зробимо все, щоб пам’ять про них жила вічно. А їхні сім’ї завжди будуть оточені підтримкою, турботою та увагою. Для нас важливий кожен ветеран, кожен Захисник. Це — велика комплексна справа, яку місто робило й продовжуватиме робити», — зазначив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Як розповіли в міськраді, ще у 2016 році вперше в Україні в Кривому Розі відкрили пам’ятник на честь учасників російсько-української війни. Іменами полеглих захисників уже названо 25 вулиць міста, встановлено 254 меморіальні дошки на честь загиблих земляків.

Протягом 2014—2023 років з міського бюджету на соціальну підтримку ветеранів та членів їхніх сімей спрямовано понад 1,3 мільярда гривень. Також передбачено виплати ста тисяч гривень родинам загиблих військовослужбовців і щомісячні виплати членам сімей зниклих безвісти у розмірі прожиткового мінімуму та інші види допомоги.

Дніпропетровська область.

Фото Криворізької міської ради.