Серед них науковці, економісти, письменники, громадські діячі, які закликають світ збільшити підтримку України, протистояти російській орді, захистити в’язнів режиму та не визнавати володимира путіна законно обраним президентом. 

Першою це звернення, яке повністю опублікувала опозиційна «Медуза», підписала білоруська письменниця Світала Алексієвич.

«Два роки тому володимир путін розв’язав неспровоковану повномасштабну агресію проти України, яка призвела до смертей та руйнувань, небачених із часів Другої світової війни. Ця війна супроводжується наростаючим жорстоким придушенням політичного життя та свободи слова у самій росії. Нещодавно світ вразила загибель Олексія Навального, головного політичного опонента путіна. До того, як він був кинутий у в’язницю, підданий катуванням і, в результаті, убитий, Навальний пережив організовану путінським режимом спробу отруєння за допомогою хімічної зброї. Незважаючи на цей жахливий замах, він повернувся до росії, виявивши небачену мужність і патріотизм», — йдеться у зверненні.

Нобелівські лауреати нагадують, що війна в Україні та вбивство Олексія Навального стосуються не лише росії та України. Режим путіна показав, що він є прямою і явною загрозою всьому людству. З моменту приходу до влади у 2000 році путін систематично знищував пострадянські демократичні інститути та розпалював конфлікти в країнах колишнього СРСР.

Жахи світових воєн XX століття свідчать про те, що людство здатне уникнути самознищення лише за дотримання принципів демократії та міжнародного законодавства у галузі прав людини. Режим путіна цинічно розтоптав їх.

Трагедії тоталітаризму закликають до поваги до свободи та гідності особистості. путін відверто з них знущається. Він пере-
творив росію на гранично мілітаризовану поліцейську державу з найбільшим ядерним арсеналом, яка загрожує самому існуванню світу.

«Ми закликаємо світових лідерів та всіх людей доброї волі відмовитися від будь-яких ілюзій щодо пана путіна та його злочинного режиму. Історія нас вчить, що умиротворення агресора веде до подальших злочинів проти людяності. Жодні тимчасові вигоди не можуть виправдати цього. Ми рішуче виступаємо проти повторення Мюнхена-1938!» — наголошується у зверненні нобелівських лауреатів.

Вони закликали світових лідерів істотно збільшити допомогу Україні. В цій війні Україна має перемогти, а не просто не програти. Своєчасна допомога українцям скоротить втрати людських життів та допоможе вигнати агресора з їхньої землі. Світова спільнота також має об’єднатися, щоб захистити політичних в’язнів, які за-
знають у росії тортур.

І, що важливо, лауреати Нобелівської премії вважають, що відмова світових лідерів у визнанні путіна переобраним президентом буде потужним сигналом світу про те, що він більше не може вважатися партнером.