До повномасштабного вторгнення такий сервіс працював у трьох районах міста. Нині його реанімували поки що в Шевченківському районі. Тут фахівці приймають дітей з особливими потребами для догляду та денного перебування з урахуванням актуальних безпекових умов — у приміщенні укриття.

Як розповіли у міськраді, центр надає соціальні послуги громадянам у складних життєвих обставинах, зокрема реабілітаційні та соціальні дітям з інвалідністю. Нині щоденно обслуговують понад 25 юних громадян з особливими потребами: з ними працюють практичний психолог, учитель-дефектолог, фахівець із фізичної реабілітації, учитель-реабілітолог та асистент. До того ж таку послугу надають удома тим, хто не може відвідати відділення за станом здоров’я.

«До таких дітей додому приїздить наш фахівець. Проте з метою соціалізації та для залучення всіх фахівців у роботу з ними двічі на тиждень цих дітей підвозять до відділення спецавтотранспортом територіального центру.

Систематична робота дає свої плоди — навіть у діток зі складними порушеннями є позитивні результати з розвитком та соціалізацією. Намагаємось усім приділити відповідну увагу. Але маємо певні проблеми з доукомплектуванням персоналу, зокрема є додаткова потреба в дефектологах», — розповідає завідувач відділення комплексної реабілітації дітей-інвалідів Шевченківського району Ольга Носик.

Серед загальної кількості дітей з інвалідністю, які отримують соціальну послугу денного перебування, 15% мають статус внутрішньо переміщених осіб — їх більше сорока.

«Кожен, у кого дитина з обмеженими можливостями, має право написати заявку на отримання цієї соціальної послуги. Для цього потрібно звернутися до департаменту соціального захисту населення міської ради. Потім батькам треба буде поспілкуватись із фахівцями центру, щоб визначити потребу дитини у цій послузі. Далі зібрати пакет документів — посвідчення особи батьків, свідоцтво про народження дитини, індивідуальна програма розвитку, якщо дитина має інвалідність, і довідка ВПО, якщо така є», — зазначив заступник директора центру Олександр Косач.

Детальну інформацію про порядок та умови отримання послуги денного догляду дітей з інвалідністю можна отримати за телефоном гарячої лінії — 066 48 18 17.

Фото Запорізької міської ради.