Венеційська бієнале - один із найбільших і найдавніших форумів сучасного мистецтва в світі, провідна виставка, що відбувається що два роки у Венеції і є одним із важливих та престижних майданчиків у сфері мистецтва, який збирає довкола себе митців, колекціонерів, дипломатів. Уперше відбулась у 1895 році. Цьогоріч відкриється 20 квітня та триватиме до 24 листопада. Куратор бієнале бразилець Адріано Педроса обрав основною темою ювілейної 60-ї виставки вислів «Іноземці всюди».

Україну представлятиме проєкт "Плетіння сіток" за кураторством ГО "Українська фотографія" (артменеджерка Вікторія Бавикіна та Максим Горбатський). Відповідно до задуму кураторів, проєкт звертається до метафори плетіння маскувальної сітки. Це символ нашої самоорганізації та спільної дії, що особливо яскраво виявилося після 24 лютого 2022 року.

Павільйон українська команда отримає безплатно як підтримку від організаторів бієнале. Окремі частини проєкту вже завершені або отримали підтримку від Британської Ради та Goethe-Institut Україна.

Презентація на міжнародній платформі такого рівня - це можливість нагадати світовій спільноті про російську війну в Україні, щоб наш голос почули саме ті, чия підтримка для нас дуже важлива.

Загальна нинішня тема Венеційської бієнале "Іноземці скрізь" зачіпає універсальні для суспільств світу питання про інакшість та співіснування різноманітностей.

Український павільйон складатиметься з чотирьох проєктів. Зокрема, композиція митця Олександра Бурлаки під назвою "Робота" зібрана з витканих льняних полотен - різних за текстурою шматків тканини, тут використано традиційні практики виготовлення домашнього текстилю, характерні для української культури.

Даниїл Ревковський та Андрій Рачинський представлять фільм "Цивільні. Вторгнення", в якому використані аматорські відеоматеріали з відкритих джерел, у яких українці зафільмували події повномасштабного вторгнення агресора.

Художниця Катя Бучацька (на знімку) підготувала роботу "Щирі вітання", яку вона створила з нейровідмінними митцями та мисткинями. У цьому проєкті осмислюється трансформація привітань і побажань у надзвичайних умовах.

Андрій та Лія Достлєви стали авторами проєкту Сomfort work, що проблематизує стереотипні уявлення про українських біженок за кордоном та іронічно досліджує очікування від біженців у Європі. Митці запросили професійних європейських акторів, аби ті зіграли перед камерою українських біженок та біженців такими, якими їх хочуть бачити суспільства приймаючої сторони. Вони створюють простір, у якому ці стереотипи можуть бути продемонстровані тим, хто їх створив. Сформулювати уявлення-кліше допомогли українські спільноти з різних частин Європи.

"Об'єднання різних досвідів інакшості допомагає цим досвідам посилювати одне одного. Хоча всі вони працюють у логіці культурних творів, насправді ці чотири роботи - маніфестації реальності, що сама собою є красномовною", - стверджує співкуратор Українського павільйону Максим Горбацький.

Фото Олександра БАДЕРИ.