У двопартійному голосуванні 210 демократів і 101 республіканець підтримали Україну, а 112 членів Палати — більшість членів Республіканської партії — проголосували «проти». Це сталося після того, як Спікер Майк Джонсон виніс на голосування ряд законопроектів, попри запеклий опір усередині власної партії, багато представників якої виступають проти збільшення витрат на українську армію.

Президент України Володимир Зеленський після схвалення пакету допомоги подякував Сполученим Штатам Америки.

«Демократія та свобода завжди матимуть глобальне значення і ніколи не зазнають поразки, поки Америка допомагає їх захищати», — наголосив він.

За словами Володимира Зеленського, життєво важливий законопроект про допомогу США, ухвалений Палатою представників, утримає війну від її подальшого розширення, врятує тисячі й тисячі життів і допоможе обом нашим націям стати сильнішими.

«Справедливий мир і безпека можуть бути досягнуті лише через силу. Ми сподіваємося, що законопроекти будуть підтримані у Сенаті і відправлені на стіл Президенту Байдену. Дякую, Америко!» — наголосив Президент України.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував Палаті представників Конгресу США, Спікеру Майку Джонсону за ухвалення законопроекту про допомогу Україні.

«Це рішення вкотре демонструє солідарність і підтримку України, тоді, коли мужній Український народ протистоїть російському агресору.

Я також хочу подякувати колегам, очільникам майже 30 парламентів, які підписали відкритого листа й закликали Спікера Майка Джонсона сприяти ухваленню рішення, що забезпечить допомогу США іноземним державам і надасть Україні можливість для продовження боротьби», — наголосив Руслан Стефанчук.

У законопроекті щодо України із 60,7 мільярда доларів США приблизно 23 мільярди доларів буде використано США для поповнення своїх військових запасів, що відкриває двері для майбутніх американських військових поставок в Україну, зокрема:

Майже 13,8 мільярда доларів будуть спрямовані для закупівлі Пентагоном новітніх систем озброєнь для української армії безпосередньо в американських оборонних підприємств.

Більш як 13,4 мільярда доларів можуть бути використані для ремонту військової техніки та озброєння, які були передані Україні, та для навчання українських військових.

Приблизно 1,6 мільярда доларів закладено для закупівлі зброї на потреби України у виробників.

Орієнтовно 7,85 мільярда доларів США буде спрямовано на економічну допомогу Україні.

Також зазначимо, що конгресмени після голосування підняли прапори України.

Фото з архіву «Голосу України».

 

Давид Арахамія: Виділення допомоги від США — це чіткий сигнал, що Україну ніхто не залишить сам на сам з агресором

Україна оптимістично налаштована на голосування в Сенаті США щодо виділення нам допомоги. Це важливий сигнал росії, що підтримка продовжується й Україну ніхто не залишить сам на сам з агресором.

Водночас питання конфіскації російських активів Сполученими Штатами — це дуже гарний аргумент у переговорах з ЄС.

Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Виділення допомоги від США — це сигнал не лише росії, а й усім союзникам, адже коли вся Європа почала нам активно надавати військову та фінансову допомогу, Сполучені Штати залишалися осторонь. Це пов’язано з гарячими передвиборчими перегонами у США. Програма підтримки України, яку завтра голосуватимуть у Сенаті, розрахована більш як на рік, тому вона дозволить нам пройти виборчий період у США.

З Білим домом ми працюємо, тож очікуємо мінімізувати потенційні проблеми. Україну ніхто не залишить сам на сам з агресором», — зазначив політик.

За його словами, надзвичайно важливим пунктом законопроекту, проголосованого Палатою представників Конгресу США, є можливість конфіскації активів рф на користь України.

«Питання конфіскації російських активів — це дуже гарний прецедент, і нам треба використовувати цей аргумент у Євросоюзі. Понад 200 млрд арештованих російських активів перебуває в Бельгії, але ця країна не дуже хоче рухатися в напрямку передачі цих коштів Україні. Вони кажуть, що можуть сплачувати відсотки, але не чіпатимуть «тіло» арештованих коштів, адже це начебто порушить геополітичні домовленості та створить додаткові ризики для фінансової системи ЄС. Ми будемо далі працювати в цьому напрямку, й американський кейс тут дуже важливий», — наголосив народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.