Перший заступник Голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук разом з Головою Комітету Іванною Климпуш-Цинцадзе бере участь у роботі Конференції парламентських комітетів з питань євроінтеграції/у справах держав-учасниць процесу стабілізації та асоціації в Південно-Східній Європі (COSAP).

Вадим Галайчук зауважив, що це перша участь української парламентської делегації у цьому форматі і це слушна нагода для обміну думками та посилення співпраці між державами-учасницями. Він нагадав що протягом останнього десятиліття процес євроінтеграції для нових членів, зокрема для держав Західних Балкан, був досить складним. Тому зараз усі, хто прагне приєднання до ЄС, мають зробити все, щоби уникнути затягування цього процесу. «Переговорна рамка, переговорна методологія має бути змінена, щоби так звана поетапна інтеграція стала можливою. І щоби ті країни, які демонструють хороші результати, високу сумісність з правилами ЄС, з ринком ЄС, мали можливість приєднатися до цього ринку та користуватися результатами здійснених перетворень і реформ», — сказав Вадим Галайчук.

Він зауважив, що задля того, щоби переговорний процес був успішним для країн, які є кандидатками на вступ, вони мають координувати питання регіонального ринку. Зокрема, має бути оновлена політика експорту агропродукції до ЄС. За його словами, складний досвід щодо експорту українського зерна через Польщу показав, що економічні питання потрібно вирішувати вчасно, поки вони не стали політичними.

Вадим Галайчук поінформував учасників конференції про поступ у розвитку транскордонної співпраці України з державами-сусідками. Минулого тижня Верховна Ради ухвалила п’ять законопроєктів, які відкривають шлях до залучення фінансування Євросоюзу на розвиток цієї співпраці. За словами першого заступника Голови Комітету, участь держав у таких проєктах є вкрай важливою, бо дозволяє не лишень розвивати прикордонні регіони, а й посилювати, зокрема, енергетичну безпеку.

Вадим Галайчук також закликав учасників COSAP розвивати і посилювати інструмент парламентської співпраці. Він зауважив, що для України наразі питання миру й безпеки є найважливішими. Перший заступник Голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС звернувся до колег-парламентарів із проханням адвокатувати надання Україні чіткої перспективи членства в Альянсі. Кілька держав, які є учасницями формату COSAP, є членами Альянсу, і Україна розраховує на їхню підтримку. Саме членство України в НАТО може гарантувати стабільну безпеку на континенті, впевнений Вадим Галайчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.