У плані Ukraine Facility передбачені кошти для громад, і зараз важливо підвищувати компетенції наших органів місцевого самоврядування.

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Звичайно ж, пріоритети громад збігатимуться із загальнодержавною візією, але саме відновлення буде починатися з кожної конкретної громади. Важливо, що в плані Ukraine Facility із 50 млрд євро понад 1 млрд буде спрямовано на фінансування питань відновлення, і ці гроші отримають громади. Тому вже сьогодні треба працювати з громадами, щоб у них було правильне планування, щоб вони чітко розуміли, що потрібно відновлювати в першу чергу, які проєкти належатимуть до проєктів розвитку», — зазначила політикиня.

Вона додала, що також у рамках Ukraine Facility є другий компонент, який передбачає створення інвестиційного фонду.

«До цього фонду та різних інвестиційних програм долучатимуться міжнародні та європейські інституції, як-от Європейський інвестиційний банк, Банк розвитку Ради Європи. Останній на Конференції в Берліні підписав угоду з Міністерством відновлення України про надання до кінця року 100 млн євро, щоб в Україні продовжувалася програма «єВідновлення». Ця допомога дасть можливість постраждалим українцям швидше отримувати кошти й купувати нові помешкання», — сказала народна депутатка.

За її словами, у рамках Ukraine Facility є ще один компонент, що стосується підвищення компетенцій у наших органах місцевого самоврядування, громадах, муніципалітетах.

«Наш шлях до Європейського Союзу і питання та виклики, що постають у сфері відновлення, вимагають певних навичок у людей, які пов’язані з проєктним менеджментом, із питаннями з роботи з інвестиціями, з програмами місцевого економічного розвитку, тож певні зусилля будуть спрямовані на навчання українських громад стосовно роботи з тими речами, що допоможуть нам швидше відновлюватися», — наголосила парламентарій.

Вона нагадала, що сьогодні в межах програми «єПідтримка» вже виплачено понад 6 млрд грн людям за пошкоджене житло. Майже 59 тис. українських сімей отримали цільові гроші й активно проводять ремонти.

Близько 5 млрд грн скеровано на компенсацію за житловими сертифікатами, і тисячі сімей уже мають змогу заїхати у нові домівки.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.