13-14 червня 2024 року Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебуває у Французькій Республіці (м. Париж) з ознайомчим візитом до штаб-квартири ОЕСР, у зв’язку із проведенням засідання Робочої групи ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях (WGB).

Зустріч із Головою Робочої групи ОЕСР з питань хабарництва 

У межах першого дня візиту українська парламентська делегація зустрілася із Головою Робочої групи ОЕСР з питань хабарництва Крісом Басіурскі.

Голова Робочої групи ОЕСР, зі свого боку, поділився досвідом Сполученого Королівства щодо впровадження стандартів задля боротьби з корупцією. 

Водночас Перший віцеспікер акцентував, що Україна продовжує здійснювати роботу щодо виконання вимог для набуття членства. 

Зустріч із Послом Румунії у справах ОЕСР

Під час зустрічі з Послом Румунії у справах ОЕСР Адріаном Косміном Віеріта Перший віцеспікер Олександр Корнієнко акцентував, що Україна на всіх рівнях працює над реформами, які мають на меті набуття повноцінного членства у Робочій групі ОЕСР із питань хабарництва та набуття членства в ОЕСР загалом. 

Зокрема, він поінформував про власну роботу зі суспільством, яка спрямована на комунікацію про вступ до Європейського Союзу — що чекатиме на нашу державу. 

Румунія є однією з країн, які буквально торік набули членство у Робочій групі з питань хабарництва. Саме тому Перший заступник Голови Верховної Ради України порушив питання, на що Україні треба звернути увагу для успішного набуття членства в Робочій групі, а також щодо того, які основні перешкоди на шляху членства в Робочій групі постали перед Румунією. 

Зустріч із головою делегації Італії у WGB 

Українські парламентські делегати також провели робочу зустріч із головою делегації Італії у WGB. 

Вони висловили вдячність Лоренцу Салазару за розмову, що посприяла кращому розумінню дій України для набуття членства у Робочій групі. 

«Усвідомлюємо, що перед нами непросте завдання, але готові відповідати на всі виклики для досягнення мети», — наголосив Олександр Корнієнко. 

Під час другого дня візиту українська парламентська делегація продовжила діалог із представниками ОЕСР та взяла участь у пленарному засіданні WGB.

Зустріч із Послом Латвійської Республіки при ОЕСР Індіулісом Абелісом

У межах другого дня візиту українські парламентські делегати обговорили шлях Латвії до членства в Організації, зокрема, ухвалені реформи, із Послом Латвійської Республіки при ОЕСР Індіулісом Абелісом. 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко висловив вдячність за ту підтримку, яку Латвія, як країна, друг і партнер, надає Україні під час війни. 

«Це один із прикладів відданості демократії та протистоянню агресії», — наголосив Перший віцеспікер. 

Зустріч із Директоратом глобальних відносин та співробітництва ОЕСР

Українські парламентські делегати також провели зустріч із Директоратом глобальних відносин та співробітництва ОЕСР Вільямом Томсоном та Анітою Ріхтер. 

Під час зустрічі Олександр Корнієнко акцентував на меті візиту — обговорення кроків, необхідних для вступу до Робочої групи, а також представлення звіту України про прогрес із виконання умов набуття повноцінного членства. 

Водночас українська парламентська делегація провела робочу зустріч делегації для обговорення проєкту закону про відповідальність юридичних осіб за міжнародне хабарництво, а також долучилася до пленарного засідання Робочої групи WGB. 

«Попри всі виклики, продовжуємо працювати й продовжувати реформи, які дозволять приєднатися Україні до ОЕСР загалом», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України. 

До складу делегації входять народні депутати України: Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна, Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Григорій Мамка, заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк, заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, представниця Президента України у Парламенті Галина Михайлюк, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури Комітету з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов, голова підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності Комітету з питань правоохоронної діяльності Юлія Яцик, член Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Куницький, членкиня Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова, член Комітету з питань правоохоронної діяльності Володимир Захарченко.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України