Документ пропонує запровадження в Україні чіткого набору стандартів захисту довкілля, що затверджений у Європейському Союзі.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

«Щоб промислові підприємства, розташовані в містах і поза ними, не давали надмірних викидів, не було засмічення й забруднення територій промисловими відходами, пропонується запровадження простого європейського принципу. Якщо підприємство відповідає найкращим європейським стандартам і практикам захисту довкілля, то йому видається інтегрований довкільний дозвіл. Тобто не буде жодного бюрократа, який оцінює відповідність чи невідповідність підприємства екологічним принципам, не буде корупції в цій сфері, оскільки наявний чіткий набір стандартів, затверджений у ЄС, куди ми прямуємо», — зазначив парламентарій.

За його словами, ухвалення законопроєкту переведе дозвільну діяльність у прозоре русло, зрозуміле для підприємств.

«Таким чином ми також зможемо дати поштовх для розвитку підприємствам, адже впровадження новітніх технологій — це нові вкладення, інвестиції, кредитування з боку Євросоюзу, підтримка від держави. Це те, чого не вистачає нашим підприємствам, щоби переобладнатися», — наголосив народний депутат.

Він додав, що після набуття чинності законом підприємства змушені будуть ухвалити рішення — або вони приводять свою діяльність у відповідність із європейськими стандартами й екологічними вимогами, або вони закриваються.

«Документ передбачає доволі довгий термін на припинення діяльності — 10 років. Цього буде достатньо, щоби підприємства закрилися й припинили забруднення довкілля та шкідливий вплив на людей. Водночас завдяки впровадженню найкращих технологій європейського зразка забруднення довкілля має бути зведене до нуля», — підсумував політик.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.