Дзвінок про те, що лікар-хірург Олександрійського онкологічного диспансеру не захотів оглянути хвору восьмирічну дитину, а потім взагалі відмовив їй у прийомі, надійшов на телефон «гарячої лінії» голови ОДА. Доручили розібратися в ситуації начальнику обласного управління охорони здоров’я Олегу Рибальченку. Факт підтвердився.
Своєю чергою головний лікар Олександрійського онкодиспансеру Володимир Хирса так прокоментував конфліктну ситуацію:
«Ми — установа для дорослих, у нас немає ліцензії на лікування дітей. Тому він направив маму в обласну лікарню, де є спеціальне відділення. А наступна інстанція — київський «Охматдит». Це ж не апендицит чи кровотеча — і терміново рятувати потрібно. Дитина хвора вже давно. Конфліктна ситуація виникла, я думаю, через те, що мати не захотіла їхати до Кіровограда. Можливо, грошей у неї не було».
Тож лікар повівся так, як того вимагають відповідні нормативні документи. Але запитання залишаються до державних мужів: «Куди їхати хворій дитині, якщо немає грошей? Чому районна лікарня дала дитині направлення в заклад, який не може її лікувати? Чи не варто, принаймні у виняткових випадках, змінити такі правила, які лише шкодять громадянам, а надто — дітям?». Адже утримуються лікарні не коштом лікарів чи чиновників від медицини, а саме тих людей, яким часто відмовляють.
Кіровоградська область.