У критичному стані опинилися притоки річки Орель на Дніпропетровщині. Також міліють і пересихають багато заплавних озер, свого часу відрізані каналом «Дніпро—Донбас» від Орелі, що наповнювала їх. Розв’язати проблеми покликаний запроваджуваний у регіоні проект «Відновлення гідрологічного режиму системи озер Порубіжне—Козачий лиман і річки Заплавка». На проектні роботи з обласного фонду охорони навколишнього середовища виділено 300 тисяч гривень.

Під час виїзної наради 24 жовтня за участю керівників регіону та профільних відомств було зазначено, що в Магдалинівському районі Дніпропетровщини поблизу сіл Гупалівка та Чернеччина канал «Дніпро—Донбас» перетнув русло річки Заплавка й відрізав від Орелі низку великих заплавних озер (Козачий Лиман, Порубіжне, Кошарувате, Мосичеве) загальною площею 165 гектарів і річку Грякова.

«Особливо катастрофічне становище гідрологічного режиму озерної системи склалося протягом посушливого періоду 2010—2012 років, — зазначили учасники наради. — Тоді по всій території області значно знизився рівень ґрунтових вод, спостерігалося пересихання малих і середніх річок, висихання озер».

Через відсутність весняного живлення від річки Орель рівень води в озерах за осінь-зиму не відновлювався і їх стан з кожним роком погіршувався. У червні нинішнього року рівень води в і так мілководних озерах Козачий Лиман і Порубіжне знизився більш як на півметра. Через це в озерах повністю загинула риба. У спекотні дні вода тут прогрівалася вище 30 градусів, у мулистих донних відкладеннях почалися гнильні процеси, сталося цілковите поглинання кисню.

«Створення промивного режиму в системі озер і розчищення перемичок між озерами відновить їхній водообмін, забезпечить весняне промивання, активізує процес самоочищення, поліпшить якість води й загалом приведе до відновлення природного стану системи», — розповів заступник голови ОДА Ростислав Ботвинов.

 

Дніпропетровськаобласть.

На знімку: річка Орель.

Фото надано автором.