«Чи виживе річечка в центрі Луцька» — так називалася стаття, надрукована в «Голосі України» 7 серпня 2010 року. В ній ішлося про вкрай занедбане русло і береги невеликого плину, який протікає неподалік головної магістралі міста — проспекту Волі.

Публікація не залишилася непоміченою. Нині річечка Сапалаївка потроху оживає. Минулого і цього року прочищено більшу частину її русла, спиляно аварійні дерева. І сьогодні екскаватори ведуть роботи на ділянці від проспекту Відродження до вулиці Теремнівської. З ініціативи міської ради за цей час організовано більше десяти толок з очищення берегів струмка. У деяких місцях, зокрема неподалік Київського майдану, на її береги вже приходить гуляти молодь.

Саме для них тут нещодавно відкрили Міст закоханих — ковані у вигляді сердечок перила, невеличкий водоспад на річечці, хатинки, де живуть кілька десятків диких качок, тішать око та налаштовують на ліричний лад (на знімку). Поруч — красива альтанка, доріжки для прогулянок.

Дивлячись на все це, пригадалося, що перед війною адміністрація Луцька, тоді ще воєводського центру Речі Посполитої, саме тут, над Сапалаївкою, запроектувала міський парк. Дещо навіть встигли зробити в районі вулиці Шопена. Після війни в долині річечки, нині вже у неіснуючому парку імені Ворошилова, проклали дитячу залізницю. Потім про довоєнний проект забули. Тепер з’явилася надія, що згодом затишна річкова долина все-таки стане парком. Місце тут для цього — ідеальне.

Поки що ж екскаватори виймають з русла тисячі тонн мулу і різного непотребу. Виявляють вони і несанкціоновані стоки нечистот у Сапалаївку.

Попереду ще багато роботи. Зокрема, треба почистити Теремнівський ставок у верхів’ї річечки. 

Колись улюблене місце відпочинку сьогодні так заросло водоростями, що навіть дикі качки не можуть дістатися води, про місцевих любителів купання годі й казати. Спустити воду із ставка потрібно і для того, щоб дізнатися, хто ж забруднює його нечистотами. Старожили пам’ятають, як проводилися на берегах Теремнівського ставку різні фестивалі і свята, такою чистою була тут вода. На Водохреща її набирали, щоб пити вдома.

Слід потурбуватися і про захист витоків Сапалаївки поблизу сіл Струмівка, Гаразджа і Липини Луцького району. Надто вже багато охочих облаштувати у заплаві річечки свої водойми, звести будинок.

 

Волинська область.

Фото автора.