Стічні води з міста Яворова без очищення випускають у річку Шкло. Тридцять років  поспіль екологи б’ють на сполох, але далі розмов справа не просувається. У районному центрі необхідно провести сучасну каналізацію та збудувати нові очисні споруди. Потрібно щонайменше 31 мільйон гривень. З обласного екологічного фонду на проблеми Яворова цього року виділили всього 50 тисяч гривень. У міській раді зважилися на відчайдушний крок — хочуть передати майновий комплекс системи водопостачання та водовідведення в концесію.

Давня проблема лягла на дно

Наприкінці 2000 року справа дещо зрушила з місця завдяки державницькій позиції колишнього голови РДА Степана Лукашика. Шкло повернули в історичне русло, закрили кар’єр виробничого підприємства «Сірка» і на його основі створили Яворівське водоймище. Цей небайдужий чоловік пішов із життя в розквіті сил, а проблему чиновники знову відклали.

Шлють приписи, та марно

За словами в. о. директора МКП «Яворівканал» Івана Вербенця, проект очисних споруд для Яворова розроблено ще в 2003 році. Навіть виділено земельну ділянку. Однак через відсутність фінансування цей план втілити в життя досі не змогли. На території Яворова є очисні споруди, що належать військовому відомству, але вони ледве на ладан дихають, а на ремонт Міністерство оборони грошей не виділяє.

Цієї весни Державною екологічною інспекцією у Львівській області проведено позапланову перевірку додержання вимог природоохоронного законодавства в Яворівській міській раді. Виявлено низку порушень, зокрема здійснюється скидання неочищених стічних вод у транскордонну річку Шкло. Міському голові надіслали припис і список першочергових робіт із каналізування. Але де взяти кошти?

Ось так Державна екологічна інспекція у Львівській області зобов’язує міських голів Яворова всіх каденцій вжити невідкладних заходів з метою припинення забруднення цієї річки. І немає тій писанині ні кінця, ні краю. Керівники району навіть скеровували листа в Європейський програмний центр, що в німецькому Ерфурті, із проханням про співфінансування будівництва каналізаційних мереж в Яворові. Ще чотири роки тому задля забезпечення екологічної рівноваги обабіч україно-польського кордону було розроблено проект стосовно будівництва зовнішньої мережі господарсько-побутової каналізації з розширення наявних міських каналізаційних мереж в Яворові. Та з того нічого не вийшло.

Водопостачанням займуться концесіонери

Теперішній міський голова Яворова Степан Венгерак каже, що в нього серце крається.

— Чекати ласки від державних мужів марно, — розповідає посадовець. — А Яворів без належного каналізування та очисних споруд перспективи розвитку не має жодної. Який інвестор до нас прийде з виробництвом? Про які робочі місця можна говорити? Люди масово виїжджають наймитувати за кордон, залишаючи вдома дітей маленьких на старих дідусів із бабусями. Тому міська рада змушена вдатися до концесійного шляху. Виходу зі скрути іншого не бачимо. З метою якіснішого забезпечення громадських потреб та підвищення ефективності використання комунального майна мешканців Яворівська міська рада оголосила концесійний конкурс щодо надання права управління (експлуатації) цілісним майновим комплексом водопостачання і водовідведення територіальної громади».

Міська рада також ухвалила рішення про розроблення проекту на відведення земельних ділянок для обслуговування об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення, які передаються в концесію. Нині проводить громадські слухання, тобто все відбувається згідно з законодавством. В угоді з концесіонером депутати обов’язково вимагатимуть мораторію на декілька років стосовно підвищення тарифів за воду. Іншого шляху в Яворові не бачать.

Людмила ШУБІНА, член Національної спілки журналістів України, депутат Яворівської міської ради.

 

Фото автора.