Намітилася позитивна тенденція до зростання тривалості життя українців: кілька років тому вона була нижча на два-три роки, ніж сьогодні. Про це заявив заступник директора Інституту кардіології імені М. Стражеска, професор Михайло Лутай на прес-конференції в рамках Національного конгресу кардіологів, який проходить у Києві.
Проте тривалість життя в нашій країні нижча, ніж у країнах Європи. Сьогодні цей показник в Україні становить 68 років, а в Польщі — 76, у Чехії — 77, у Франції та Канаді — 81,5 року.
За статистикою смертності й захворюваності ми перебуваємо приблизно на тому самому рівні, що й наша країна за соціально-економічним розвитком. Показник зростатиме з поліпшенням соціально-економічних умов, стверджують фахівці. Мовляв, із зростанням добробуту народ краще харчуватиметься, менше нервуватиме та якісніше житиме, а отже, й довше.
Хоча медики й нині не знімають із себе відповідальності стосовно цього питання й закликають державу і громадян допомогти їм у боротьбі із серцево-судинними захворюваннями.
— Безперечно, є й медична складова, яка впливає на тривалість життя. І ми, як лікарі-кардіологи, повинні за це боротися. Саме серцево-судинні патології значно впливають на тривалість життя. У структурі смертності вони становлять близько 65 відсотків, — зазначив професор Михайло Лутай.
Профілактика і вчасне лікування артеріальної гіпертензії (підвищений тиск), зниження холестерину, раціональне харчування, відмова від паління та алкоголю, заняття спортом, пропаганда здорового способу життя й підвищення відповідальності кожного за своє здоров’я дадуть змогу змінити ситуацію на краще, стверджують медики.
Ці прописні істини відомі, але, на жаль, їх часто зневажають — нехтують профілактикою, не опікуються своїм здоров’ям. Так, кардіологи наголошують на зв’язку цукрового діабету 2-го типу із серцево-судинними недугами. Хвороба найчастіше вражає людей з надлишковою вагою, і вони опиняються в зоні ризику жертв інсультів та інфарктів.
Наприклад, артеріальну гіпертензію діагностовано в 12 мільйонів наших співгромадян. За словами керівника робочої групи з артеріальної гіпертензії Української асоціації кардіологів Євгенії Свищенко, якщо антигіпертензійну терапію проводити ефективно, вона знижує загальну смертність.
На думку керівника відділу аритмій серця Інституту кардіології імені М. Стражеска професора Олега Сичова, розв’язати проблему тривалості життя неможливо без виконання державних програм.
— Із 1999-го по 2009 рік виконувалася національна програма профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні. У 2006—2010 роках діяла програма з попередження серцево-судинних і судинно-мозкових ускладнень (інфарктів та інсультів). Почасти завдяки цим заходам спочатку відбулася стабілізація показника тривалості життя, а потім намітилася тенденція його зростання в нашій країні, — коментує професор Сичов. — Ось уже рік здійснюється пілотний проект із державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків. Він спрямований на те, щоб пацієнти з гіпертонією мали можливість отримати знижку на ці препарати. Та й проведена державою політика проти тютюнопаління дала вже результати — кількість курців зменшилась, і це позитивно позначилося на статистиці серцево-судинних захворювань.