Уряд виділив 33,2 мільйона гривень на реалізацію проекту боротьби з гепатитом. Підписання відповідної державної програми, яка дасть змогу вперше за всі роки незалежності здійснювати фінансування лікування хворих на гепатит за рахунок держави, стало можливим завдяки взаємодії влади та громадськості. Згідно з документом, більшість із зазначених коштів піде на закупівлю препаратів, повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.
«Пацієнти перемогли! Це прецедент для України, — стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації ЮКАБ, — адже раніше сам факт епідемії гепатиту в Україні приховувався. За всю її історію не було виділено жодної копійки на лікування людей, що помирали від цієї недуги. Відтепер люди з таким діагнозом не будуть приречені на смерть, а зможуть отримати безплатне лікування».
Наразі Міністерство охорони здоров’я в особі Державного експертного центру України розробляє медичні стандарти для лікування гепатиту С.
Нині середній курс такого лікування в Україні коштує майже 100 000 грн., що робить терапію майже недоступною для багатьох українців. Саме через прийняття державної програми та гуртові закупівлі препаратів можливо досягти зниження цін, що сприятиме більшій доступності медичних препаратів для тих пацієнтів, яким вони потрібні.