На Луганщині завершується розробка програми «Анти-гепатит». В її рамках буде створено гепатологічний центр. Як повідомила спеціаліст з інфекційних захворювань департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Ірина Єршова, офіційно в регіоні зареєстровано 2,5 тисячі осіб з гепатитом. Але реальна кількість таких хворих у три—п’ять разів більша.
Головними причинами, через які луганчани ігнорують диспансерний облік, медики називають страх розголосу діагнозу, дорожнечу медпрепаратів і погане матеріальне становище тих, хто потребує лікування, а також недооцінку шкоди здоров’ю, яку завдає гепатит.
— У 70 відсотків хворих це захворювання клінічно не проявляється, — підкреслює Ірина Єршова. — Тому необхідно посилювати профілактичну роботу серед населення, активніше проводити медогляди.
Не менш важливе завдання — формування єдиної бази даних про зареєстрованих хворих. Це ще один крок на шляху створення комплексної програми з надання кваліфікованої допомоги тим, хто страждає на гепатит, яка запрацює, як зазначають фахівці, до кінця року.
Луганськ.