Торговельна надбавка подекуди сягає 57%
Народний депутат від фракції «Батьківщина» Павло Петренко (на знімку) надіслав до Антимонопольного комітету, МВС та ГПУ депутатське звернення з вимогою перевірити факти необґрунтованого завищення цін на медпрепарати та притягнути всіх винних до відповідальності.
За словами народного обранця, нині торговельні надбавки на медпрепарати, оптова ціна яких нижча за 12 гривень і які мають найбільший попит у соціально незахищених верств населення, сягають 57%. Така надбавка зокрема була встановлена на препарати, ціни на котрі не підлягають державному регулюванню: аскорбінова кислота, парацетамол, оксолінова мазь, ацетилсаліцилова кислота, ципрофлоксацин, докициклін та фармазолін. Такі факти було зафіксовано у Волинській, Кіровоградській, Тернопільській, Харківській, Львівській, Полтавській, Чернівецькій, Херсонській областях та у Києві.
П. Петренко наголосив також, що необґрунтовано завищені ціни на ліки стали звичною практикою не лише для аптек, а й для Міністерства охорони здоров’я під час проведення держзакупівель. Так, у 2012 році на закупівлі лише 59 медпрепаратів можна було б зекономити понад 48 мільйонів гривень державних коштів. Як приклад депутат навів препарати «Онкаспар» та «Елігард», які використовуються для лікування онкохворих. Перший було закуплено МОЗ за 18 тисяч гривень за упаковку, тоді як у сусідній Польщі його вартість — 13 тисяч гривень. Другий придбало за 4500 гривень, хоча в Словаччині він коштує 2045 гривень.