З-поміж скорботних подій Великої Вітчизняної війни сільчани Великої Березянки Таращанського району, що на Київщині, особливо пам’ятають про трагічну подію, що мала місце 15 серпня 1941 року. Під час каральної акції в окупованому гітлерівцями селі було розстріляно голову сільської ради Макара Володимировича Гриша і двох невідомих дівчат, яким, за переказами очевидців, було не більше 16 років.

На місці розстрілу мешканці села встановили обеліск, що з часом вимагав реконструкції. З цього приводу нинішній сільський голова Анатолій Капуста звернувся по допомогу до народного депутата від виборчого округу №92 Сергія Кацуби (на знімку) та отримав підтримку. Треба відзначити, що парламентарій-мажоритарник постійно цікавиться справами на своєму виборчому окрузі та всіляко підтримує місцеві ініціативи.

Завдяки фінансовій допомозі депутата, за сприяння місцевої влади, голови Громадсько-історичної пошукової організації «Пам’ять» Юрія Куцовола проведено реконструкцію пам’ятника жертвам фашизму за творчим задумом його доньки Ганни та графічним зображенням члена Національної спілки художників України Олександра Возіянова.

У день відкриття біля оновленого пам’ятника було велелюдно. Мітинг пам’яті розпочав голова районної ради Олександр Поліщук. Також виступили голова Громадсько-історичної пошукової організації «Пам’ять» Ю. Куцовол, Великоберезянський сільський голова А. Капуста та інші. Потому пам’ятник було освячено та проведено заупокійний молебень. Сергій Кацуба не зміг особисто бути присутнім на мітингу. Проте на знак пошани до пам’яті про жертв фашизму надіслав квіти до оновленого пам’ятника.